Blomströssel

I vintras fick jag inspiration via en florist jag följer på Instagram om blomströssel. Hon använde sig av ett köpt strössel men jag tänkte att -det där måste ju vara del av årets odlingar! Som jag skrivit tidigare gillar jag verkligen när blommor fyller flera funktioner och det här var ju perfekt ur det perspektivet!
 
 
Det finns mängder av ätbara blommor, det gäller bara att komma ihåg att plocka dem i tid. Tyvärr gjorde jag bara saft på både syrener och fläder, hade inte en tanke på att torka blommor då. Nästa år får det bli annat!
 
 
För ett par år sedan fick jag den här lilla broschyren från Thompson and Morgan. Finns att beställa när man beställer fröer tror jag. Den kollar jag på då och då för att få inspiration och påminna mig själv. Men också titta på den första sidan, vad man inte får äta! 
 
Men det finns ju gott av ätbara blommor att välja mellan. Rosor, lavendel, blåklint, ringblomma, krasse, violer, perenn phlox, solrosor och fuchsia för att nämna några.
 
 
Här ser ni buketten ovan sönderplockad. Blåklinten "Black magic", ringblomma "snow princess" och rosen "rhapsody in blue". Känns magiskt att sprinkla ut blomblad på papper och se färgerna och mönstren. 
 
På ett par dagar torkar bladen, lägg dem på bricka på bakplåtspapper, gärna mörkt, då bevaras färgerna bäst. 
 
 
Klart! Sen är det bara att avgöra om du vill krossa strösslet lite för att få mindre bitar eller låta det vara som det är. 
 
Tänk på att blommorna krymper väldigt mycket när de torkas så ta i lite när du plockar. Det kommer du inte ångra. Själv har jag blivit helt biten och gör flera nya omgångar. 
 
Dessutom väldigt spännande att se hur man kan kombinera ihop blommorna efter smak. Lavendel har en kraftig aromatisk smak, ringblommor är lite pepprigt, rosor mer söta. Bara att prova sig fram! 
 
Lycka till!
 
Följ mig gärna på sociala medier:
Facebook- såsomihimlen
Instagram - stilleemma  
 
Blomströssel
1
Powered by Jasper Roberts - Blog