Hur jag använder vitt i trädgården?

 
Vitt är en färg, eller avsaknad av färg, som jag har märkt att en del trädgårdsmänniskor har svårt med. Det verkar vara ett delat läger. Själv är jag i lägret -gillar vitt! Så här använder jag vitt. 
 
 
För och främst tänker jag säsong. Vitt tycker jag passar allra bäst ihop med våren. Den knalliga majgrönskan med skirt vitt får mitt hjärta att stanna. Jag vill frysa tiden och vandra i syrendoft och äppelblomskonfetti som täcker gräsmattan för resten av livet. Eller i alla fall till juni. 
 
 
Hos oss är vitt också en färg som binder ihop vårt hus, hönshus, garage och utemöbler. Finns det vita eller ljusa detaljer i trädgården fortsätter den röda tråden där. Det är en av anledningen till att trädgården är som allra vackrast när de 14 fruktträden blommor och knyter ihop alltsammans. 
 
 
 Jag tycker också att, hellre än att dutta ut vitt lite här och där, kan man använda flera lager vitt i samma miljö. Ett fint exempel hos mig är framför körsbärsträdet på framsidan. Det blommar med vita blommor samtidigt med vita tulpaner och vita sockblommor. Rosa och svarta tulpaner ger kontraster. Sen blommar allt vitt över nästan samtidigt och ersätts av hortensia och funkia. 
 
En sak som jag läst om men upplevt först förra året är hur ljuvligt vitt är i skymningsljus. Så i år ska jag plantera plox och se om jag tycker lika mycket om vitt i juli/augusti. 
 
Vad tycker du om vitt? 
Powered by Jasper Roberts - Blog