Ny kåltunnel

Japp, i år är allting sent. Dessutom har jag sabbat riktigt fina kålplantor genom att glömma vattna i orangeriet. Efter de 30 grader som var ute häromdagen så var det ju 50 grader inne i orangeriet och mycket som dog.
 
 
Det var ett gäng riktigt risiga plantor som kom ut idag. Vi får se vad som överlever. Samtidigt sår jag nytt som kan ersätta dessa. Oavsett kommer det resultera i senare skörd. Överlever dessa plantor kommer de ha mycket längre startsträcka än om de vore i ursprungligt skick.  
 
 
Så vad ska detta bli? Jo, en ny tunnel så klart. Jag täcker alltid min kål med nät och förra året fick jag riktiga kålnät i födelsedagspresent. Dessa vill jag vara lite rädd om och inte riva upp det första jag gör. I vanliga fall använder jag pinnar men det brukar skava väldigt på väven och till slut göra hål. På det här sättet hoppas jag att kålnätet håller mer än en säsong!
 
 
 En typisk Emma-konstruktion, man tar vad man har hemma. Plaströr, bambukäppar, snöre och silvertejp. Tada! Inte snyggaste eller mest hållbara konstruktionen, men på en kväll pysslade jag och Isak ihop denna ram, som jag hoppas i alla fall håller för en säsong.
 
Där jag har kål gödslar jag alltid och täcker med gräsklipp redan från början. Eftersom det är nät på så gäller att göra så mycket som möjligt från början så man slipper vara där och pilla för mycket. Jag brukar fylla på med gräsklipp en gång till under säsongen och gödselvattna med nässelvatten några gånger. 
 
Sen är det i med plantor, som vattnas väldigt generöst i varje planteringsgrop och sedan på med kålnätet. 
 
 
Detta land innehåller ca 30 kålplantor, vilket innebär att jag kommer behöva avsätta mer yta för att kunna odla all kål som jag vill. Men först och främst håller jag tummarna för att dessa överlever!
 
 
kållplantering - kålodling
Powered by Jasper Roberts - Blog