Torktålig kålplantering

Kålen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Den upptar alltid ett av de största landen och får alltid mest kärlek i form av förberedelser. Det här landet fuskar jag inte med!
 
 
Eftersom jag gör allting i trädgården själv ställde årets långa vinter och den uteblivna våren till det rejält för mig. Allt är sent, men kål kommer det att bli! 
 
När jorden har tinat på våren luckrar jag jorden. Detta gör jag genom att sticka ned en grep och vicka fram och tillbaka. Jag gräver inte men vill tillföra luft i min kompakta lerjord. Dessa bäddar är alltid täckodlade och årets första gräsklippningar brukar ge långt, frodigt gräs till denna bädd. I år är det i princip det enda gräsklippet jag har fått ihop. 
 
 
Kålen har jag försått kallt i orangeriet i mars och den blir utplanterad i början på maj. I år blev det i slutet av maj. När jag planterar gör jag helt enkelt ett hål i täckmaterialet, vattnar och sätter i plantan. Det är viktigt att vattna ordentligt när man planterar ut. Detta gör stor skillnad för hur plantan etablerar sig. 
 
 
Jag planterar tätt och blandar sorter lite om vart annat. Jag brukar tänka att de sorter som jag skördar sist, sen vitkål tex, står i mitten av landet och det jag skördar först, broccoli och blomkål, står ute på kanterna där det är enklare att komma åt under nätet.
 
Omedelbart efter plantering täcker jag med nät. Det är ju en sorg att inte få titta på sin vackra kål men jag klarar helt enkelt inte av att ha dem utan. Det är ett så enormt jobb att hålla efter alla larver. Dessutom tycker jag att när man börjat få angrepp och larverna börjar bajsa smakar kålen riktigt äckligt. Nix, nät får det vara. 
 
Dessutom slänger jag också ut snigelgift under duken och vaktar noga i början till kålen etablerat sig. I år fick jag fylla på då fler plantor blivit uppätna när jag var på resa. 
 
Sen är det bara att vänta. Den, i flera år täckta jorden håller fukten jättefint och under den här mardrömstorkan i sommar har jag bara vattnat två gånger! Nu hoppas jag på lite mer regn och passar då gärna på att vattna lite extra med nässelvatten för lite extra växtkraft!
 
Följ mig gärna på sociala medier:
 
Facebook Så som i himlen
Instagram stilleemma 
 
 
#spenatupproret - kalibos - kompaktodla kål - kålodling
Powered by Jasper Roberts - Blog