Vitlökssalt

Förra årets vitlöksskörd blev ungefär 40 vitlökar. Och tvärtemot vad jag trodde äter vi inte speciellt mycket vitlök under ett år, så vi har nästan en hel fläta kvar. Men vitlök är ju jättekul att odla så det kommer jag odla rätt mycket av varje år. Det betyder att i år kommer vi kunna unna oss att äta dem som primörer i början av sommaren, kokta eller ugnsbakade med smör. Mums! Men man kan också göra vitlökssalt. Det är ett roligt sätt att förädla grönsaker på!
 
 
En vitlöksfläta är fin på väggen i köket, ur den här har det norpats lökar lite här och var så nu är den inte så tät längre, sorten heter "Thermidrome" och är min favorit hittills. Lökarna som hänger överst har hårda stjälkar och går inte att fläta, kommer inte ihåg namnet. Kanske "Cledór"? Det var dessa som fick äran att bli salt.
 
 
Recept:
 
Ca 3 dl skalade vitlöksklyftor
1 dl salt
1 dl riven rotselleri
lite vatten
 
Här kan man freestajla hur man vill och använda fler grönsaker eller färre. Jag hade rotselleri hemma och tycker att det rundar av smaken fint. När du har skalat alla vitlökar och säkrat att händerna kommer lukta vitlök i minst 2 dagar mixar du alltihop så fint du kan. Häll på pyttelite vatten om du behöver, då går det lättare att få till en smet. Häll i saltet sist. 
 
 
Jag invigde svamptorken som jag köpte förra sommaren. Sen blev vi utsatta för en svampbojkott i höstas. Alltså att svampen bojkottade oss, trots att vi gick och släpade på ungarna i timtal blev det ett superdåligt svampår. Och jag vet, alla andra hittade svamp bara de parkerade brevid en skog och öppnade dörren! (inte alls bitter) I vilket fall slapp denna apparat gå varm, det här blev premiären! Kanske var det inte heller jättesmart att göra vitlökssalt i den. Det finns en viss risk att allt som torkas här i kommer ha en viss vitlöksdoft framöver. Torkade blåbär med vitlöksinfusion till frukkostfilen, någon? Men det märker vi!
 
 
Den fick stå och brumma i ett par timmar ute i orangeriet, som också luktar rätt mycket vitlök... 
Har man ingen torkapparat och orangeri att använda använder man ugnen. 50 grader tills det är torrt. Dessutom hoppas man på att familjen är överseende eller förkylda när man är igång! När saltet är torrt mixar man det en gång till i matberedare så att det blir finkornigt, häller upp på fin burk och njuter.
 
Jag lovar att det blir gott! På allt! Mat, sallader, mackor höjer sig ett snäpp med lite vitlökssalt! 
så som i himlen - vitlökssalt
4
Bella

Vilket bra tips. Örtsalt har jag gjort men inte vitlökssalt. Vad har du för svamptork?
Ha en trevlig söndag! 💗

Svar: Oj, jag är osäker på märke och nu har jag stuvat undan den. Men köpte den på ICA för 300 kronor :)
Emma Stille

Maria*

Härligt inlägg. Köket stinker. Försökte dölja det hela med att baka kanelbullar och chokladkaka innan. För att liksom lägga en angenäm doftmatta. Det märks inte. Äh, smällar man får ta :-)

Svar: Nej, det går verkligen inte att missa. Men visst blev det gott?!
Emma Stille

Maria*

Mmmmm och fin rondör med rotsellerin, som du sa!

Svar: Va härligt! Har lukten försvunnit? :)
Emma Stille

Maria*

Tyvärr ;-)

Powered by Jasper Roberts - Blog