Vad skall man odla?

Många som jag känner har ofta lite svårt att komma till skott med att odla. Det känns svårt att komma igång och man vet inte vart man skall börja. Skall det vara stort/litet? Vad för jord? Väderstreck? Gödsel? Vatten? och kanske allra vanligast: Hur hinner man? och Vad skall man odla?
 
 
Här skriver jag lite om vad man skall odla. Svaret är så klart: ALLT! 
Och tvärtemot vad alla säger om att börja i liten skala, börja stort! Och sedan ökar du. 
Får du tryck över bröstet av att läsa detta så ta det lugnt. Jag skall utveckla lite.
Odling är inte alltid jättelätt, och det kommer uppstå en hel del bakslag. Men det är allt det som gör att man lär sig. Det finns ingen som är proffs från början. Men det finns mängder med tips som gör att du kan få en bra start. Förhoppningsvis har du redan hittat några av dem här på bloggen.
 
 
Börja med att fundera på vad du och familjen gillar att äta. Har man liten plats tycker jag ändå att man skall unna sig rätt stor variation. Det är mycket roligare att odla flera sorter och lära sig om dessa, än att bara odla ett fåtal. Så inte bara morot, lök och sallat. Det väckte inte någon större odlingspassion hos mig. Prova någon sort ur varje "familj"; kål, bönor, ärtor, betor, rotsaker osv. Jag har tidigare berättat hur jag aldrig ätit rotselleri förrän jag odlade det själv och nu älskar det! Våga prova, smaka och lär.  
 
 
Tillbaka till storleken på odlingen är det därför mycket enklare att känna att man lyckas och att man får självförtroende när det finns utrymme för misslyckanden. Har man bara en pallkrage måste ju allt i den bli superbra, annars är det inte värt det. Har du fem pallkragar finns det lite mer utrymme för variation och bakslag och sen inser du att tio pallkragar inte är mer jobb än fem. Och på den vägen är det! 
 
 
Sedan finns det mängder av perspektiv som man kan addera. Skall man satsa på det som är dyrt att köpa i butik? Det som är "vanliga" eller "gourmetgrönsaker"? 
 
För min del känns alla hemodlade grönsaker som gourmetgrönsaker. Men jag vill odla grönsaker som går att lagra och vara självförsörjande på - morot, rödbetor, ärtor, bönor, broccoli, kål, vitlök osv. Sen vill jag också odla vissa sorter av dessa som jag räknar som gourmetgrönsaker eller som är extra goda färska, som vi äter under odlingssäsongen - sparris, sockerärter, broccolo, borlottobönor, sallat, paprika osv. Denna uppdelning gör jag endast för att jag måste begränsa min odling. I takt med att odlingarna utökas, lägger jag fler och fler grönsaker till självförsörjningslistan. Och varje år måste man ju provodla några nya sorter!
 
Vad vill du odla?
 
 
 
 
bondbönor - kålrabbi - morot - savoykål
1
Malin

Precis där är jag, jag har all vilja men kan absolut inget om odling! Så jag gissar och hoppas att något kommer ur jorden!! Tack för alla tips - det inspirerar! 😊

Svar: Kul! Du får komma på en inspirationsrunda i sommar! :)
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog