Plantera om kål

Efter 3 roliga dagar på jobbet blir jag påmind om hur skönt det är att få pyssla med lite trädgårdsgrejer. För mig är det verkligen avkoppling att få ta på en tunn jacka och gå ut och ställa mig i orangeriet i 20 minuter och så. Tankarna flyter förbi när händerna jobbar.
 
 
Det här är en fantastisk metod att så, nämligen i kall jord ute i ouppvärmt växthus eller ute i plastbackar. Det gör att du inte drunknar i plantor och sådder inomhus, men är också en möjlighet att så lite till. Oavsett anledning så är det underbart att slippa avhärda plantorna. De sorter som passar för denna typ av sådd klarar av svängningar i väder och temperatur och blir motståndskraftiga och kompakta redan från start.
 
 
Ute i orangeriet passade jag på att titta till de växter som står där och övervintrar. I vinrankans tunna hade det grott och växt upp en 10 cm lång luktärt! Det betyder ju att jag kunde varit ute i ännu godare tid och sått dessa. Nåväl, egna frön från sorten "Francisco Cupani" åkte ned i en kruka.
 
 
Det här blev dagens sådd, årets första omgång kål! Kål är perfekt att så på det här viset. Brickan ni ser på bilden kallas för pluggbrätten och finns i olika storlekar och djup. Här sår jag ett eller två frön i varje, då slipper man bråka med rötterna när det är dags för omplantering, bara att ploppa upp och sätta ned i en ny kruka. När rötterna kommer ut undertill är det lagom att plantera om. I år blir det två sorters blomkål, lila och vit, brysselkål, svartkål, grönkål- lila och grön, savoykål, spetskål, 2 sorters vitkål, rödkål, broccoli, broccolo, kålrot och kålrabbi. Säkert glömde jag nåt... De plantor som jag sår nu är för tidig och medeltidig skörd. Senare sår jag även en omgång för att kunna plantera ut där jag skördar. I juli sår jag sista omgången, i år skall jag prova nya sorter från England som skall vara superhärdiga, kanske står de in i vintern?
 
 
Här ser ni att pluggbrättet är för stort för hyllan, med det gör inget. Bara att lämna nedersta raden tom, sedan vattnar jag underifrån på brickan. Detta är hyllan Hyllis från Ikea. Supersmart till odling. Vänd hyllplanen upp och ned när ni monterar, då kan ni vattna underifrån istället för att lägga på en extra bricka. Det här kom jag så klart på av en slump när jag monterat fel... 
 
 Efter vattning, ovanifrån första gången, så låter jag bara brättena stå så här. När man sår ute skall man inte täcka med plast, då blir det för fuktigt och fröna ruttnar. Det räcker att titta till då och då så att det inte torkar ut. Sen sköter det sig självt, när fröna tycker att det är tillräckligt gött för att komma upp, kommer de upp. Avhärdade och klara. Jag planterar sedan om dem en gång innan de planteras ut på friland. 
 
Men om jag inte har ett växthus då? Jo, då går det lika bra med en plastback. Själv använde jag gamla godislådor förra året. Då gäller det att göra luft- och dräneringshål men annars följer det samma princip. Jag tror att jag kommer få göra detta med en del av sommarblommorna i år men det får jag återkomma till i ett annat inlägg.
 
Ha en fin dag!
 
 
kalljordssådd - kållplantering - omplantering kål
2
Maria*

Ha, ibland blir fel så rätt! :-) ..... ja, du nu är vi igång. Och jag är ledig en hel vecka, med sådant här och mys.

Svar: Åh va härligt! Antar att du har massa planerat?!
Emma Stille

Maria*

Usch, en vecka går så fort så fort ...... men jag har fått många fina sovmorgnar, jobbat på mina surdegsbröd, gjort tvål minsann (men den ska ligga och "mogna" i 8v, så resultatet kan jag inte dela med mig av ännu), sått en del frön (förvånad?) och youtubat en del ...... hade det inte varit kul att göra sitt eget ullgarn? Nu fortsätter vi mysa med djur och natur ett par dagar till! Trevlig helg!

Svar: Det låter ju underbart! Jag har ju helt glömt av hur man stickar, men garn låter ju finfint! och tvål, va spännande!
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog