Eget godis - sura band

Själv älskar jag choklad men Bianca är galen i surt godis. Det består ju vanligtvis mest av kemikalier med fruktsmak, som de gladeligen äter. Absoluta favoriten är sura band. Därför blir jag oerhört glad av att göra det här godiset med henne. Det tar lång tid i ugnen men är annars minimalt med jobb. Det bästa är att man kan använda i princip all frukt. Det skall erkännas att det absolut godaste är hallon men funkar perfekt när du har syrliga bär i frysen som t.ex. vinbär eller krusbär.
 
 
Recept:
 
Ca 3 dl bär
1 äpple
 
Skala och riv eller skär äpplet i små bitar och häll i skål tillsammans med bären. Mixa allt till en slät massa. Äpplet är rikt på pektin och hjälper smeten att hålla ihop och bli seg. Sila om det är bär med kärnor som tex hallon. Funkar så klart ändå men känns lyxigare när man slipper peta kärnor ur tänderna. 
 
Bred ut alltihop på bakplåtspapper på 1 eller 2 plåtar. Det skall bli ett tunt lager men utan hål. Tänk på hur vanliga sura band ser ut och gå efter det. Sätt in att torka i ugnen på 50 grader med luckan lite på glänt. Jag brukar alltid göra minst 2 plåtar och det tar ca 4 timmar. Massan skall ha stelnat och vara seg men inte torr. Kika och känn efter. När massan har stelnat i mitten av plåten brukar det vara lagom.
 
 
 
Ta ut plåtarna och strö på socker. Skär remsor med vass kniv från långsida till långsida. Vänd remsorna och strö socker även på denna sida innan du rullar ihop dem.
 
Banden kan göras på alla bär och frukter men använder du frukt som äpple eller plommon som innehåller mycket vatten behöver du koka bort en del vätska innan du kan skicka in det i ugnen. När vi får väldigt mycket plommon brukar jag koka storkok och dela upp i portioner, gärna blandade med nåt annat bär. Sen är det bara att ta upp ur frysen under vintern och baka av. Banden går även att göra utan socker utanpå men blir då lite kletigare att förvara. 
 
Följ mig gärna på sociala medier:
 
Facebook- såsomihimlen
Instagram - stilleemma
hemmagjort godis - sura band
4
Åsa MR

Bra tips Emma!

Svar: prova, det blir jättegott!
Emma Stille

Maria*

Jag är som du, tänk om det vara lika enkelt att tillverka sin egen choklad :-D
Lyllos Björn och Bianca.

Svar: Ja, vi verkar ha massa gemensamt Maria! :) Förenade av choklad och odling ;)
Emma Stille

Martin

Hejsan
Kul recept. Det måste jag prova i sommar
Jag undrar lite vad det är för kemikalier du avser i godis?
Är inte den största delen i typ allt godis socker?

Svar: Hej! Du har helt rätt i att det är mestadels socker! I min familj släpas det gärna hem godis som består av socker, E-ämnen, konserveringsämnen, kanske fel av mig att uttrycka detta som kemikalier? Hälsningar Emma
Emma Stille

Anonym

Ser gott ut. Hur lång är hållbarheten?

Svar: Här tar det slut så snabbt att jag inte vet :) men ett par månader skulle jag tro.
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog