Rabarbersaft

Efter att ha druckit massa underbar rabarbersaft på Österlen ville jag prova att göra egen. Jag hade inte tillräckligt med egen rabarber så det fick bli en tur hem till mamma som har en riktigt stor planta. Jag hade stött på ett recept som liknar flädersaft som jag gillade. Vanligtvis kokar man ju saft men här slår man endast över kokande vatten. Tänker att mer vitaminer och näring borde bli kvar vid denna hantering.
 
 
Recept:
 
3 kg rabarber, hackad
4 ekologiska citroner
3 liter vatten
50 gram citronsyra
 
socker

 
Hacka upp rabarber och skiva citron. Skölj alltihop först.
 
 
Jag ville att saften skulle få så där fin röd färg, därför kastade jag även i en näve körsbär för att bättra på det röda litegrann.
 
Koka upp vatten och häll i citronsyran. Rör och häll över frukten. Ställ i kylskåp i ca 2 dagar.
 
Sedan silar du av frukten och silar saften. Nu är det dags att söta din saft. Jag hade ca 200 gram socker på liter saft. Orginalreceptet hade lite mer än dubbelt så mycket socker i! Genom att minska sockret får du en saft som du kan dricka med lite bättre samvete.Just den stora sockermängden känns alltid som ett problem när man skall ta tillvara på frukt och inlagda grönsaker. Därför kul att detta blev så bra ändå, men helt sockerfritt är det ju absolut inte.
 
I vilket fall, smaka dig fram! Häll i sockret i den kalla saften och rör tills sockret löst upp sig. Häll upp på flaskor och håll kylt eller frys. Tänk på att den minskade sockermängden också gör att hållbarheten minskar.
 
 
Snygg och god!
 
 
Eftersom det går åt mycket rabarber i det här receptet så sparar du givetvis de upphackade rabarberna. Detta kokar du kräm, mer saft, eller spara i frysen och gör paj av senare. Just det sistnämnda tycker jag är toppen. Jag packar i portionspåsar (för en paj), sen är det bara att ta upp när man får feeling!
 
 
rabarbersaft - så som i himlen
Powered by Jasper Roberts - Blog