Varmbänk- första försöket gick inte så bra

Jag stod med en 1 månad gammal bebis när jag fick infallet att jag ändå skulle hämta gödsel på stallet. Björn var borta på mässa och jag hade svärföräldrarna på besök. De skulle följa med till stallet och passa lillen så att jag och Bianca kunde rida. Snabbt och lätt hyrde jag ett släp, vi packade in oss och efter ridningen greppade vi alla varsin grep och skulle börja fylla upp släpet. En vänlig man med traktor sa att han hade brunnen hästskit som han kunde fylla upp släpet med. Perfekt! En stor skopa på släpet, ett gäng med höbalar som jag skulle ha till att täcka med och sen bar det hemåt. Isak sov 4 timmar i sträck den dagen, något som varken hade hänt innan eller fram till idag. 
 
 
Jag behövde gödseln till andra land och rabatter men väl hemma insåg jag att släpet rymde mer än jag trodde och högen kändes superhet. Kanske skulle testa en varmbänk ändå? Ja varför inte?! Ovan ser ni farfar Dan som hjälpt mig göra en ram av halmbalar. Eftersom detta var oplanerat fick jag improvisera på plats. Spännband håller ihop det hela och insidan isolerade jag med tidningar. 
 
 
Här har vi skottat i gödsel och jag vattnar med varmt vatten. 
 
 
Här har jag lagt på fönster och mattor. 
 
Ja, sen hände det inte så mycket mer. Varmbänken låg runt 15 grader och trots att jag vattnade med varmt vatten så kom den aldrig igång. Gödseln som jag använde hade brunnit för mycket och det var bara att börja om. 
 
Som ni ser på bilderna var det väldigt kallt under den här perioden, både tjäle och snö. Med detta väder och liten bebis var det inte lätt att få igång det hela men tillslut fick jag tömt ramen och hämtat nytt material från stallet. Här lärde jag mig att det är viktigt att det inte är för gammalt bajs. Max 8 veckor gammalt har jag läst nu i efterhand. Ju färskare dest bättre.Det är också viktigt att ha mycket halm, snarare än bajs. Det är det som "brinner" dvs bryts ned. Bajset agerar motor åt det hela. Jag fick med mig ett par säckar som var indränkta i hästkiss också. Det luktar verkligen förjävligt men jag tror att detta var rena dunderkuren för varmbänken! Ett tips är att förpacka väl, det luktar inte mumma i bilen efteråt direkt...
 
Det var ca -10 upp till 0 grader under perioden när bänken skulle komma upp i värme och därför la jag även på bubbelplast tillslut.
 
Jag skall erkänna att jag hade gett upp, det hände ingenting. Så jag glömde bort att kolla ett par dagar, och sen plötsligt lyfte jag på alla mattor, plast och fönster och det bara ångade upp värme i ansiktet på mig! termometern stod på 57 grader! Kan ni tänka lyckan! 
 
Läs i nästa inlägg en steg för steg guide för hur du lyckas!
 
varmbänk
Powered by Jasper Roberts - Blog