Mina favoriter - Purjolök

Dags för nästa favvogrönsak som skall sås nu, purjo. Min mamma har alltid en purjolök i kylen, alltid. Under hela min uppväxt har det legat en purjolök och stirrat ut från kylskåpet när man öppnade. Och jag förstår henne! Purjolök skiljer sig en del från övrig lök och har en fin mild och aromatisk smak som förhöjer många maträtter. En av få lökar som jag tycker funkar att äta rå i tex sallad. Purjon tar lång tid på sig men kan i gengäld stå i landet väldigt länge, genom hela vintern om man hjälper den lite på traven.
 
 
 Den här purjon är skördad i mitten av november. Purjon växer mycket på hösten och skyddar man den och marken med halm kan man skörda genom hela vintern. Täck inte jorden för tidigt, då skapar du en liten charterort för sniglarna, varmt, mysigt och med all inclusive. Vänta till det börjar frysa till med ännu inte har gått för djup tjäle, du vill ju kunna få upp dina dyrgripar när du blir sugen på purjolöksoppa!
 
 
I den här pallkragen odlade jag purjolök och sommarmorötter. Funkade fint trots att det inte blev några jättemorötter. Purjolöken är otroligt vacker med sina långa silvergröna blad. Själva blasten kan bli över en meter lång om man inte klipper den.
 
Börja tidigt med purjon och så gärna ett par omgångar under våren, då kan du skörda späda lökar i sommar och sedan låta några står för höst- och vinterskörd. Purjon ser länge ut som smala grässtrån, jag toppar den 2 gånger innan jag planterar ut den till ca 5-6 cm hög. 
 
Lycka till!
purjolök - tidig sådd - övervintra purjolök
2
Anonym

Godmorgon! Mysigt att börja dagen med att läsa ett inlägg.. kram på dig//Anna

Svar: :) kram!
Emma Stille

Maria*

bra tips det där med att inte täcka förrän frosten slagit till, tack! Mitt första purjolök-år, från frö, i år.

Vi delar lite trädgårdsgudar bl a Bäckmo ..... vi har dessutom snöat in på Dowdings no dig (tummen upp).
Det finns även många bra Youtube-klipp.
http://www.charlesdowding.co.uk/

Svar: Ja, han är toppen! Älskar när han visar allt han skördar, året om. Bodde ett par år i London och det där klimatet är oftast inget att vara avis på, förutom i odlingsperspektiv :)
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog