Mina favoriter - Kronärtskocka

Ett av mina tidigaste minnen av kronärtskocka är när de väller ut från en lastbil över motorvägen i Frankrike. Vi hade fastnat i strejk och motorvägen blockerades av arga lastbilschaufförer. Där stod mamma och pappa med stor husvagn och tre små svettiga barn. Det här var ju innan mobiltelefoner och gps, mamma satt med nån stor europavägkartbok och skulle samtidigt hålla oss vid gott mod. Att de vågade och orkade?! Vi kom ju såklart därifrån tillslut och kronärtskocka har funnits i mitt liv sedan dess.
 
När de var i säsong som kokade mamma dessa i saltat vatten, alla fick varsin och sedan drog vi loss blad för blad och doppade i smör med extra salt. Så gott! 
 
 
Här är sorten "Imperial Star".
 
Kronärtskockan kommer ju alltså från varmare breddgrader och har lång utvecklingstid. Jag har redan sått kronärtskocka för att de skall hinna bli stora och fina innan utplantering. Har du inte sått är slaget inte förlorat utan det går fint att så nu, men vänta inte för länge. Jag sådde sorterna "Violet de Provence" och "Imperial Star" som är beprövade hemma hos mig. "Imperial Star" ville inte gro i år, antagligen pga gammalt utsäde. Därför har jag även sått en omgång av "Green Globe". 
 
Kronärtskockan är oerhört populär hos både sniglar och löss. Inspektera dina plantor ofta när du har planterat ut dem. Sniglarna äter upp en planta över natten så här gäller det att vara extra vaksam. Får du lusangrepp så spola med hård vattenståle på dem upprepade gånger. Min erfarenhet är att dessa angrepp sker när plantan är liten och därmed väldigt känslig. Förra årets skörd försenades betydligt för att jag inte motade dessa angrepp i tid.
 
Någonstans har jag läst att man skall ta bort det första toppskottet för att främja att det bildas fler knoppar. Det har jag aldrig hjärta till. När man har väntat så länge känns det helt orimligt att knipsa av en alldeles för liten knopp som inte går att äta. Jag brukar göra ett mellanting. På bilden ovan ser ni ett huvud som är som min knytnäve ungefär och jag har rätt små händer. Den har inte nått sin fulla storlek men går fint att äta. Det har också blidats små knoppar i bladveck och på sidogrenar. Då är det dags för första skörden! Kronärtskockshjärtat som sitter innanför alla blad är otroligt mjäll i det här stadiet. Oj nu rinner snålvattnet!
kronärtskocka - tidig sådd
Powered by Jasper Roberts - Blog