På 10 minuter - täcka blåbären

 I helgen fick jag hjälp med ett viktigt trädgårdsjobb. Att täcka blåbären. Det här jobbet tar 10 minuter för mig att göra själv. Med hjälp, betydligt längre... Jag slits alltid mellan att tycka att det är jätteviktigt att barnen är med ute och totalt inre haveri av otålighet. Tålamod är inte riktigt min grej. Men för att leva efter mottot "göra någonting varje dag" behöver man jobba tillsammans med barnen. Då är det här ändå ett perfekt jobb! Jag täcker blåbären med barr varje år vid den här årstiden. Det sänker ph-värdet i jorden och gör så att blåbären trivs. Under våren slänger jag sedan ut lite pelleterad hönsgödsel. 
 
 
Bianca och kusinen Thea hjälper till att räfsa ihop barr från grannarnas tallplantering. Det går snabbt att fylla fyra stora kassar.
 
 
Den här söta hjälpredan jobbade mest med att plocka ur. På fel plats.
 
 
Alla plantor får ett ca 10 cm tjockt täcke runt fötterna. Håller allt ogräs borta under hela säsongen. När jag gör om proceduren om ett år kommer täcket vara nästan helt nedbrutet. 
 
 
 
De är inte köpta, jag lovar! Vi får jättestora blåbär, underbart att äta direkt men även att frysa. Från 3 buskar som producerar fick vi så mycket blåbär att barnen och kompisar kunde gå och äta fritt och ändå frysa in ca 5 liter. I höstas tog jag sticklingar som jag hoppas plantera nu i vår och jag har även köpt 3 plantor med rosa blåbär. De behöver nog ett till två år på sig att växa på men sen hoppas jag att de blir ett bra tillskott till blåbärsgänget. 
 
Fälj mig gärna på sociala medier:
 
Instagram @stilleemma
Facebook såsomihimlen 
 
så som i himlen - täckodla blåbär
5
Anonym

Wow! Häftigt att se!
Vilken sort är det? Är det planerat eller vilda?
/Amanda

Svar: Sorten heter Northcountry och är planterade. Skall skriva lite mer om blåbär, verkligen en av mina favoriter!
Emma Stille

Anonym

Wow! Häftigt att se!
Vilken sort är det? Är det planerat eller vilda?
/Amanda

Anonym

Är intresserad av hur du gjorde när du tog sticklingar? Fungerar det? /Åsa

Svar: Jag tog dem i höstas så jag vet inte ännu, men jag hoppas! Tänkte visa längre fram när jag vet om de lever :) Jag tog sticklingarna från årskott, just nu står de i krukor i orangeriet. hoppas hoppas!
Emma Stille

Maria*

Lyxigt!

Svar: :)
Emma Stille

Nina Lundin

Härligt det ser ut! Har också "hjälpredor" med mig i trädgården, en inre årövning varje gång! :)
Fråga: är barr det bäst att täcka med?
Har två små ynkliga plantor hemma (ynkliga pga rådjur nu i vinter) och tänkte ge dem en hjälpande hand inför sommaren.
//Nina

Svar: Ja det tycker jag, det ger plantorna rätt ph i jorden. På våren strösslar jag ut lite gödsel till dem som blandar sig i barrtäcket. Prova :)
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog