På 10 minuter - mördarjakt

Japp, då var det  dags. Nu gäller det att vara på hugget för att inte helt dränkt i mördarsniglar senare i sommar. Det är dags att gå ut på jakt! 
 
Jag hade inte jättemycket erfarenhet av sniglar när vi flyttade hit, förutom de gulliga med hus. De som man som barn kunde sitta och stirra på för att så fort de stack ut sina ögon peta på och se dom dra ihop sig. Och sitta och stirra på tills de stack ut dem igen... ja ni fattar, det var långt innan Ipaden!
 
Jag hade aldrig ens hört talas om åkersniglar eller pantersniglar. Men oj vad rik jag är på erfarenhet nu! Tänk er den romantiska bilden av trädgården med blommande äppelträd och grönska. Du tittar ut över din trädgård och tänker: Vilket paradis! 
 
 
Ja, precis så här! 
 
Sen tar du ett steg utanför gruset och det klafsar till under skon (som du turligt nog har på dig). Oj, jag trampade visst på en snigel. Vad tråkigt! 
 
Och på den vägen är det. Numera dödar jag tyvärr sniglar helt likgiltigt, med händerna om det behövs. Vår första sommar här kunde man vissa dagar knappt sätta ned en fot utan att trampa på en snigel. Vissa dagar räknade jag hur många jag dödade på en dag. Mitt rekord var 1104 stycken. När jag berättar detta tror alltid folk att jag överdriver. Men det finns få saker som jag tar på lika stort allvar som sniglar! Det skall ni veta.
 
Efter det har jag också stiftat bekantskap med åkersniglarna. Ofta stannar bekantskapen vid att de får skaka tass med min sekatör, jag har tillräckligt med vänner. Åkersniglarna är mördarsniglarnas nordiska kusiner. Mycket mindre och bleka men lika glupska. De kilar in sig i alla omöjliga utrymmen där man absolut inte vill hitta sniglar. Som mitt i ett kålhuvud. När det gäller sånt här är jag inte speciellt äckelmagad men blir förbannad när man klyver ett jättefint kålhuvud som man curlat i 4-5 månader för att hitta mosade åkersnigels lik mellan var och vartannat blad. 
 
Pantersnigeln är jag lite kluven till. Den är mycket snyggare än både spanjoren och svensken med sin fläckliga brunsvarta teckning över ryggen. Dessutom äter den ju mördarsniglar (levande) vilket ju är fint, men den äter ju också gärna grönt för att täcka in hela kostcirkeln. Som tur är hittar jag inte dessa så ofta i själva odlingarna och då får de hållas. 
 
 
Inte bara vi tycker att vår trädgård är ett paradis utan sniglar, rådjur, harar, skator, duvor, kråkor och katter trivs hos oss. Det gäller att ha lite olika stategier för varje djurgrupp. När det gäller sniglarna så har jag identifierat några av de områden där de trivs bäst, en viktig punkt i krigsföringen. Jag älskar att vi bor brevid en liten bäck som skiljer vår tomt från vägen på ena sidan vår tomt. Men här bor det miljarder av sniglar! 
De bara väller upp över kanten till oss. Detsamma gäller skogsdungen på andra sidan vår uppfart. Det är precis lika grönt gräs på båda sidor av vägen men sniglarna skall alltid över till vår sida. De bara måste fly det tråkiga livet i skogen för att prova lite highlife i villaområdet. Ljuvligt är kort, snipp snipp!
 
Jag har provat massor med olika grejer under ett par år. Det jag tycker är bäst är snigelgift och att klippa sniglarna för hand. Med giftet gör jag så att jag lägger en liten hög gift på olika ställen där jag vet att det finns många sniglar, som tex mot bäcken. Sedan strör jag på lite snigelgift. Sniglar äter ju gärna varandra och tänker att man har dukat upp lite extraprotein till den stora salladsbuffén. Ont anande glufsar de i sig av de döda kompisarna, får i sig gift som de dör av och så kommer nästa sittning och så rullar det vidare. En del sniglar hinner ju därifrån innan de dör och smittar ju då vidare, vilket är det bästa. De flesta har dock svårt att slita sig från gratisbuffén och dör på plats. Det blir lite geggigt efter ett tag och då byter jag plats. På bara nån dag har det torkat upp och man kan börja om. 
 
En annan viktig strategi är att börja tidigt och det var det jag skulle komma till i detta inlägg, som kan vara mitt längsta hittills. Det finns mycket att säga i detta ämne!  Det gäller att kolla på platser där de kan ha övervintrat eller lagt ägg.
 
 
Jag täckodlar och därför är alla mina land täckta med gräsklipp. I dag fick jag chans att gå en snabb runda och lyfta på detta täckmaterial och kolla under. Jag började att kolla där jag satte vitlök i höstas eftersom jag vet att den har börjat sticka nu. Kommer ni ihåg att jag skrivit att täckodling riskerar att bli en charterresa med all inclusive för sniglarna om man inte håller koll? Varm och mysigt och med all you can eat buffé. Japp, här är de i full gång. Tre små yngel, ca 0,5 cm stora mumsar de för fullt. Hade jag inte kollat hade denna vitlök med stor sannolikhet inte klarat sig. 
 
 
Ser ni dem? Det är som leken finn 5 fel eller att hitta kantareller, det gäller att ställa in siktet. Sen ser man dem överallt! 
 
Så, se till att få en liten stund att gå runt i din trädgård. Lyft på brädhögen, rota runt i komposten och kolla landen. Har du pallkragar eller inramade upphöjda bäddar så kolla längs kanterna mot trät, det är deras favoritplats.
 
Happy hunting!
bästa metoden mot mördarsniglar - gift mot mördarsniglar - mördarsniglar
2
Maria*

Ett satans påfund är vad de är ........ usch, here we go again, alltså.

HH right back at ya!

Svar: Ja det är ju få gånger man känner sig likgiltig inför att döda djur, men jäklar vad frustrerande det är!
Emma Stille

Hej. Vill bara nämna att sniglar inte har hus, har de hus är det ett annat släkte som heter snäcka.

Svar: Ja det är ju helt rätt såklart! Slarv av mig...
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog