Första hinken bokashi- tillbakablick

Jag har ju glömt att uppdatera er på hur det går med bokashin. Missade du första inlägget länkar jag nedan. Jag har alltså startat med bokashi. Fyllt första hinken och börjat på den andra. Jag satte igång i början av januari och har inte fyllt upp två hinkar ännu. 
 
 
Så här såg det ut när locket åkte på hink nummer ett inför "slutförvaring". Ni ser också att jag tappar ur lite lakvatten samtidigt. 
 
Min första oro när jag skulle starta var att det skulle lukta, som jag nämnt är jag gift med en blodhund som börjar varje dag efter jobbet med att komma hem och sniffa. Och ja, det är ju alltid nåt som luktar hemma hos oss, inte alltid äckligt men vissa projekt har sina odörer. Men, det har gått hur fint som helst! De spänner ni ser på bilderna är verkligen lufttäta och när man öppnar locket luktar det syrligt men inte äckligt. Strö, den lilla koppen, och tillplattaren har jag i ziplockpåse för säkerhetsskull. 
 
 
Spännerna rymmer mer än man tror, jag tänkte direkt att jag skulle få köpa fler med det går bra än så länge. Det skall tilläggas att vi ger en del matrester till hönorna, vilket såklart minskar volymen som går i bokashihinken. För en familj utan hönor eller andra djur som vill ha matrester behöver man kanske en till spann. Om jag hade behövt det hade jag nog köpt en vanlig tiolitershink med lock. Då hade jag fyllt spann 1 och låtit den stå 2 veckor och tappat ut så mycket lakvatten som möjligt och sedan hällt över det i tiolitershinken. Såklart beror det också på hur vädret ser ut, har man möjlighet att gräva ned det direkt eller behöver man förvara tills våren. För min del kommer jag gräva ned min första hink imorgon i en pallkrage. Har planerat för att så lite på friland imorgon och då blir det perfekt med lite gödsling innan! 
 
 
För att få processen att funka är jag den som sköter bokashihinken. Jag har låtit vår gamla komposthink under diskbänken vara kvar och sedan tömmer jag denna en gång per dag. För resten av familjen är det alltså ingen skillnad och man slipper massa lyftande på locket till bokashihinken. Detta funkar för oss eftersom vi har ett litet förråd precis bakom köket. Men eftersom det hittills är helt lukt och kladdfritt hade jag lika gärna kunnat ställa den i ett skåp eller skafferi. Jag har svårt att avgöra om jag använder för mycket strö. Detta strö innehåller ju själva mikroorganismerna och kan köpas eller göras själv. För att få riktig ekonomi i det hela skall man kanske vara mer noggrann med dosering, men nu känner jag mig lite fram och tycker det är viktigare att processen kommer igång och funkar.
 
Hittills kan jag rekommendera denna metod för att ta hand om ditt matavfall. Det jag har sett bådar ju gott, nu blir det spännande att se hur det bryts ned i jorden och viktigast; hur det gödslar grönsakerna!
 
Kommer du att prova?
 
EM - bokashi
5
Angelica

Jag har nyligen startat att fylla på min första bokashi-hink. Spännande. Även här var övriga familjen oroliga för lukt men ingen fara än så länge. Funderar på hur mycket strö man ska använda.

Svar: Javisst är det spännande! Ja det där med ströt är svårt tycker jag också. Enligt anvisningen skall man ju använda 1 matsked per liter avfall. Det är ju svårt att måtta om man använder den lilla ströaren men om jag tittar på paketet som medföljde det startkitt jag köpte kommer det nog räcka ett år. Det känns ok för mig! sen funderar jag på om det kan vara värt att göra ströt själv? Men dit har jag inte kommit ännu :)
Emma Stille

Angelica

Glömde ju att ställa min fråga. Hur lång tid tog det innan första lakvattnet kom? Snart en och halv vecka men ingen vätska ännu. Kanske har jag för torrt?

Svar: Jag tror det är ett bra betyg att det inte kommer så mycket vatten :) det har det inte gjort för mig heller. Det tog nästan 2 veckor innan det kom för mig. När jag fyller på hinken passar jag på att verkligen pressa ihop avfallet, då brukar det komma ut en slurk. Jag märkte igår när jag grävde ned bokashin så luktar det rätt mycket ändå :) om det blir blötare kommer det lukta ännu mer. Men vill du ha mer vatten, själv kanske jag kommer ha lite blötare när man vill börja näringsvattna tomater och sånt. Då tror jag det bara är att ha lite blötare avfall eller hälla ned lite vatten emellan varven :) vi får prova eller vad säger du?
Emma Stille

Angelica

Ja, man får prova sig fram. Just nu är det kanske bara bra att det inte är så vått, med tanke på lukt, men har ju sett fram mot att kunna ge näring längre fram 😄

Anonym

Emma.. hej😘 galet att jag skriver.. men gör de ändå☺️ /M

Anonym

Är du där?

Powered by Jasper Roberts - Blog