Plantera om tomater

Hur har det gått med era tomater? Jag gjorde ju tidigare en jämförelse med tidiga sådder och rangliga tonåringar, om dessa inte får tillräckligt med ljus. Jag sa också att jag inte är så orolig när det gäller tomater.
 
 
Dessa tomater har fått en lång ranglig stjälk och sitt första par med karaktärsblad. Den ljusgröna färgen tyder på att näringen i jorden börjar ta slut. 
 
 
Jag separerar tomatplantorna och sätter den lilla rotklumpen längs ned på botten i en större kruka. Viktigt att inte ta för stora krukor, då ruttnar lätt plantorna innan rötterna växer till sig. Anledningen till den djupa planteringen är att tomater utvecklar rötter längs stammen och blir stora och stadig när man gör på detta viset.
 
 
Fortfarande ranglig med betydligt mer stabil. Det går att plantera ned ända upp till första bladparet. Den här proceduren upprepar jag ytterligare en gång, då i mjölkpaktet, innan slutplantering. 
omplantera tomater
6
Anonym

I vilken stadium brukar du plantera om dem in i mjölkpaketen?

Svar: När de blivit ca 20 centimeter höga :)
Emma Stille

Anonym

En cirkulerande fläkt gör plantan mer stabil. man kan även hälla vatten på rotklumpen för att lättare separera plantorna så rötterna inte slits sönder.

Anonym

En cirkulerande fläkt gör plantan mer stabil. man kan även hälla vatten på rotklumpen för att lättare separera plantorna så rötterna inte slits sönder.

Svar: Bra tips!
Emma Stille

Eva

Mina plantor ska nu planteras om för andra gången men måste köpa mer jord (väldigt så mycket jord det går åt denna tiden). Gav bort ett antal plantor till en väninna idag, känner att jag inte orkar med alla jag har, de gror ju så bra så det blir alldeles för många. Jag går tillväga som du gör och det kommer att bli ytterligare tre omplanteringar innan de står i slutkrukan.
Kram Eva

Svar: Ja vet precis, det är lätt att det blir för många, hur man än gör :) Men det brukar alltid finnas de som blir glada av det också!
Emma Stille

Maria*

Jo tack, det går fint. Många plantor blev det och 1 omplantering är gjord. Nästa gång blir det förmodligen i vad de nu ska fortsätta växa i, i växttunneln. De ser friska och stadiga ut ...... och behöver vattnas, puh ...... ingen rast, ingen ro ;-)

Svar: Åh jag är så sugen tunnel. Vad har du för en?
Emma Stille

Maria*

http://grohus.se/produkt/vaxthus/tunnelvaxthus/classic-extra-400/

32m2 med riktig dörr. Bra vädringsmöjligheter - man ska bara komma ihåg att komma ut i tid, vi har redan varit över 30 grader C i år. I kväll blir det fina spenatblad och maché i salladen :-)

Powered by Jasper Roberts - Blog