Pumpabiscotti

En av de godaste kakorna jag vet är biscotti. Därför älskar jag när det är dags att göra dem på egna pumpafrön. Barnen tycker också det är jättekul, allt från att såga upp pumpan, gröpa ur alla frön och baka. Receptet kommer från Sara Bäckmos bok Skillnadens trädgård.
 
 
Recept:
150-200 gram pumpakärnor
150 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 dl mjuk honung
1 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
 Gröp ur och skölj kärnorna. Jag brukar strunta i att rosta dem, tycker det blir mer bett i om man har dem råa. 
Rör sedan smör, honung och socker poröst. Blanda i ägg, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och sist kärnorna. Blanda ihop och forma sedan 6 längder, lite kortare än kortsidan av en plåt. Grädda i 15 minuter på 200 grader. Ta sedan ut, låt svalna lite, skär upp i längder. Ställ kakorna på högkant och grädda ca 5-10 minuter till.
 
Enjoy!
 
 
 
1

Vitlökssalt

Förra årets vitlöksskörd blev ungefär 40 vitlökar. Och tvärtemot vad jag trodde äter vi inte speciellt mycket vitlök under ett år, så vi har nästan en hel fläta kvar. Men vitlök är ju jättekul att odla så det kommer jag odla rätt mycket av varje år. Det betyder att i år kommer vi kunna unna oss att äta dem som primörer i början av sommaren, kokta eller ugnsbakade med smör. Mums! Men man kan också göra vitlökssalt. Det är ett roligt sätt att förädla grönsaker på!
 
 
En vitlöksfläta är fin på väggen i köket, ur den här har det norpats lökar lite här och var så nu är den inte så tät längre, sorten heter "Thermidrome" och är min favorit hittills. Lökarna som hänger överst har hårda stjälkar och går inte att fläta, kommer inte ihåg namnet. Kanske "Cledór"? Det var dessa som fick äran att bli salt.
 
 
Recept:
 
Ca 3 dl skalade vitlöksklyftor
1 dl salt
1 dl riven rotselleri
lite vatten
 
Här kan man freestajla hur man vill och använda fler grönsaker eller färre. Jag hade rotselleri hemma och tycker att det rundar av smaken fint. När du har skalat alla vitlökar och säkrat att händerna kommer lukta vitlök i minst 2 dagar mixar du alltihop så fint du kan. Häll på pyttelite vatten om du behöver, då går det lättare att få till en smet. Häll i saltet sist. 
 
 
Jag invigde svamptorken som jag köpte förra sommaren. Sen blev vi utsatta för en svampbojkott i höstas. Alltså att svampen bojkottade oss, trots att vi gick och släpade på ungarna i timtal blev det ett superdåligt svampår. Och jag vet, alla andra hittade svamp bara de parkerade brevid en skog och öppnade dörren! (inte alls bitter) I vilket fall slapp denna apparat gå varm, det här blev premiären! Kanske var det inte heller jättesmart att göra vitlökssalt i den. Det finns en viss risk att allt som torkas här i kommer ha en viss vitlöksdoft framöver. Torkade blåbär med vitlöksinfusion till frukkostfilen, någon? Men det märker vi!
 
 
Den fick stå och brumma i ett par timmar ute i orangeriet, som också luktar rätt mycket vitlök... 
Har man ingen torkapparat och orangeri att använda använder man ugnen. 50 grader tills det är torrt. Dessutom hoppas man på att familjen är överseende eller förkylda när man är igång! När saltet är torrt mixar man det en gång till i matberedare så att det blir finkornigt, häller upp på fin burk och njuter.
 
Jag lovar att det blir gott! På allt! Mat, sallader, mackor höjer sig ett snäpp med lite vitlökssalt! 
så som i himlen - vitlökssalt
4
Powered by Jasper Roberts - Blog