Nässelfrön

Vi vill ju alla våra nyttiga och friska! Jag har blivit inspirerad av ett par böcker som handlar just om att ta vara på naturen och vilda växter. Nu provar jag något som är nytt för mig. Nässelfrön!
 
 
Skörda honstänglar, de med tjocka knippen med frön. Torka dessa och smula sedan av fröna. Dessa ska jag nu använda i juicer och smoothies och vara superfrisk!
 
 
Nässla

3 bra sätt att ta hand om svamp

 
Trots den torra sommaren börjar det dyka upp svamp. Hoppas jag får plocka lika mycket som förra året. Ut och plocka! 
 
 
Mina 3 bästa sätt att ta hand om svampen är:
 
1. Hacka och frys direkt. Funkar toppen med fast svamp som karljohan.
2. Häll svampen i stekpanna och ånga av en del av vätskan. Frys i portioner. 
3. Torka i svamptork. Blir mycket bättre resultat än att torka på papper då det lätt möglar i rumstemperatur.

Älskade lök- lätt att lagra

Årets lökskörd är tyvärr pytteliten. Som i princip all skörd i år. Men den lilla skörden man har är ju extra viktig att ta hand om! 
 
Lök är ju underbar på det sättet att den går att förvara enkelt i rumstemperatur. Till skillnad från de flesta andra grönsakerna kräver den i princip nästan ingenting alls. 
 
 
Efter skörd behöver löken torka ordentligt. Är det fint väder går det bra ute, men löken blir skadad om den blir blöt. Finns det risk för regn så är det bättre att ta in den. Jag torkar min i orangeriet. 
 
 
När löken är torkad så kolla igen pga en extra gång. Speciellt om löken har blommat, de kommer inte hålla att lagra. Dem är det lika bra att hacka upp och frysa in direkt. Vilket också är ett jättebra sätt att förvara lök.
 
Låt sedan dina lökar ligga i en korg eller på en bricka, gärna mörkt, i rumstemperatur. Kolla igenom då och då så att inga blir dåliga. Sen när det bara att drömma om nästa års lökskörd!
 
 
lagra lök
Powered by Jasper Roberts - Blog