Höstsoppa

Nu känns det som en given tid för soppa. Vädret och mörkret gör att man vill ha varm, mustig mat. Grönsakerna blir också lite extra glada över att få bli soppa inbillar jag mig. Där kommer alla till sin rätt och får vara individer fast tillsammans.
 
 
Recept:
 
Tomater
Potatis
Rotselleri
Lök
Morot
Kål
Kryddor
 
Här kan man verkligen ta vilka grönsaker man har, allt passar ihop. Vill man ha lite mer sting har man i vitlök och chili. 
 
Jag har mängder med tomater så jag kokar ihop dem först, bara att fylla upp kastrullen med frysta tomater, en skvätt vatten och koka. När det vätskar sig mixar jag eftersom jag inte orkar plocka av skalen. Under tiden hackar jag alla grönsaker. Allt går i utom kålen, som jag vill ha riktigt tugg i och bara får koka med några minuter.
 
Krydda med salt och peppar samt andra favoritkryddor. Går att variera i det oändliga! 
Soppa

Malabarspenat

Malabarspenaten är så otroligt vacker. Så vacker att jag ska erkänna att jag använder den mer som dekoration är som grönsak. Men det är ju också helt ok!
 
Jag sår den tidigt på våren då den tar tid på sig att komma upp. Men när den väl fått fart är den väldigt lättskött. 
 
 
Jag planterar den i krukor, både inne och ute och låter den klättra uppför klätterträd av olika slag. Ovan ser ni den inne i orangeriet där den slingrar sig runt stagen i hörnen. 
 
Efterhand sätter den mängder med svarta fina frön. Har man en gång sått malabarspenat behöver man aldrig mer köpa frö! 
 
 
Isak hjälper mig att skörda frö. Perfekt att pilla med för små fingrar.
 
 
Kolla vilken vacker färg! 
 
Funderar på om jag kan använda fröna för att färga textil? Måste nog prova....
 
malabarspenat
Powered by Jasper Roberts - Blog