Hur jag använder vitt i trädgården?

 
Vitt är en färg, eller avsaknad av färg, som jag har märkt att en del trädgårdsmänniskor har svårt med. Det verkar vara ett delat läger. Själv är jag i lägret -gillar vitt! Så här använder jag vitt. 
 
 
För och främst tänker jag säsong. Vitt tycker jag passar allra bäst ihop med våren. Den knalliga majgrönskan med skirt vitt får mitt hjärta att stanna. Jag vill frysa tiden och vandra i syrendoft och äppelblomskonfetti som täcker gräsmattan för resten av livet. Eller i alla fall till juni. 
 
 
Hos oss är vitt också en färg som binder ihop vårt hus, hönshus, garage och utemöbler. Finns det vita eller ljusa detaljer i trädgården fortsätter den röda tråden där. Det är en av anledningen till att trädgården är som allra vackrast när de 14 fruktträden blommor och knyter ihop alltsammans. 
 
 
 Jag tycker också att, hellre än att dutta ut vitt lite här och där, kan man använda flera lager vitt i samma miljö. Ett fint exempel hos mig är framför körsbärsträdet på framsidan. Det blommar med vita blommor samtidigt med vita tulpaner och vita sockblommor. Rosa och svarta tulpaner ger kontraster. Sen blommar allt vitt över nästan samtidigt och ersätts av hortensia och funkia. 
 
En sak som jag läst om men upplevt först förra året är hur ljuvligt vitt är i skymningsljus. Så i år ska jag plantera plox och se om jag tycker lika mycket om vitt i juli/augusti. 
 
Vad tycker du om vitt? 

Inga persikor i år

De stunder som jag har haft i trädgården i år har varit korta och väldigt koncentrerade. Så koncentrerade att jag inte märkt att persikoträdet inte blommar. 
 
Så när jag väl höjde blicken och tittade inser jag att trädet är dött. Så synd! Så goda persikor...
 
 
Det här är ju en sort som tål kyla och frost så jag vet inte vad som har hänt. Jg har provat att klippa av en del grenar och inte hittat någon levande ved. Däremot tycker jag att det ser lite grönt ut när jag skrapar på stammen. I vilket fall får det stå kvar där det står och så får jag se om de kommer några skott från stammen. Annars är det bara att kolla ut en ny plats i trädgården för ett nytt träd!
 
 
Förra året bjöd på ett överflöd av persikor. Nu dröjer det alltså ett par år till nästa gång. Nu håller jag tummarna för nektarinerna.

Övervintrad spenat

Trots den trasiga tunneln så har den ändå fyllt sin funktion. Idag skördar jag den sista övervintrade spenaten! 
 
 
Det här härliga knippet av sorten "red veined" fick följa med in idag. Och jag hittade också övervintrar kål, jag har visst kål på alla möjliga ställen! 
 
Nu är det bara resterna av vintersallaten, som börjar gå upp i blom, som ska få flytta och fröa av sig, innan jag gödslar och sätter ut tomaterna!
Övervintra spenat
Powered by Jasper Roberts - Blog