Värt att så i juli

Det finns alltid en viss chans att när man kommer till slutet av juli så har man lite tröttnat på att så och hålla på. Man är mitt uppe i semestern och tänker, kan jag inte bara få ha lite lugn och ro? 
 
 
Nej är ju givetvis svaret! För när man som jag vet hur mycket det växer och som man kan så i juli, augusti och september så är det så värt det! Pallkragen ovan stod med sallat, sockerärtor och morötter som första grödor. I slutet av juli rensade jag, gödslade och satte ut nytt. Både förodlad sallat och sådde nytt.
 
 
Kolla in hur det ser ut nu! Sallat, kålrabbi, bönor och sommarblommor gör att de här pallkragarna både ser superfina ut och ger oss massor mer mat. Blir du sugen? Det är fortfarande inte för sent att så! Prova bladgrönsaker, kålrabbi, majrova och betor. Du kommer inte ångra dig!
 
 
Följ mig på sociala medier:
 
Facebook/sasomihimlen.se
instagram: stilleemma
youtube: så som i himlen odling
 
höstsådd - så i juli
1

Täckodling del 1 - varför?

Jag har nämnt det ett flertal gånger, täckodling. Det som gjorde att min odlingspassion verkligen tog fart och som samtidigt gjorde att jag kände mig dum i huvudet. Hur har jag inte kunnat fatta detta innan när jag har odlat? Vad är då täckodling och varför är det så bra?
 
 
Täckodling är precis som det låter att täcka all bar jord med material, helst organiskt som bryts ned och förbättrar jorden. Det allra vanligaste täckmaterialet är gräsklipp. Gräsklipp är kväverikt, lättillgängligt och lätthanterligt. På bilden ovan ser ni hur mycket av min täckodling ser ut just nu. Täcket ni ser på bilderna består av just gräsklipp. 
 
Anledningarna att täckodla är många:
Använder du kväverikt material som gräsklipp eller ensilage gödslar detta dina grönsaker
Du slipper ogräs
Minskar behovet av vatten då täcket behåller fukt
Gynnar mikrolivet i jorden då maskar och andra djur bryter ned täckmaterialet
Du slipper stora delar av komposteringsprocessen när du lägger materialet direkt i odlingen
 
 
Alla anledningar ovan är också tidsbesparande. Du slipper rensa ogräs, gödsla och vattna (nästan). Dessutom slipper du flera rundor fram och tillbaka till komposten.
 
 
Täckodling är alltså en otroligt stor möjliggörare för att kunna odla mycket mat och stor yta utan att arbeta ihjäl sig. Bra va!
 
 
Följ mig gärna på sociala medier:
 
Instagram stilleemma
Facebook Så som i himlen
 
täckodling
2

På 10 minuter - täcka blåbären

 I helgen fick jag hjälp med ett viktigt trädgårdsjobb. Att täcka blåbären. Det här jobbet tar 10 minuter för mig att göra själv. Med hjälp, betydligt längre... Jag slits alltid mellan att tycka att det är jätteviktigt att barnen är med ute och totalt inre haveri av otålighet. Tålamod är inte riktigt min grej. Men för att leva efter mottot "göra någonting varje dag" behöver man jobba tillsammans med barnen. Då är det här ändå ett perfekt jobb! Jag täcker blåbären med barr varje år vid den här årstiden. Det sänker ph-värdet i jorden och gör så att blåbären trivs. Under våren slänger jag sedan ut lite pelleterad hönsgödsel. 
 
 
Bianca och kusinen Thea hjälper till att räfsa ihop barr från grannarnas tallplantering. Det går snabbt att fylla fyra stora kassar.
 
 
Den här söta hjälpredan jobbade mest med att plocka ur. På fel plats.
 
 
Alla plantor får ett ca 10 cm tjockt täcke runt fötterna. Håller allt ogräs borta under hela säsongen. När jag gör om proceduren om ett år kommer täcket vara nästan helt nedbrutet. 
 
 
 
De är inte köpta, jag lovar! Vi får jättestora blåbär, underbart att äta direkt men även att frysa. Från 3 buskar som producerar fick vi så mycket blåbär att barnen och kompisar kunde gå och äta fritt och ändå frysa in ca 5 liter. I höstas tog jag sticklingar som jag hoppas plantera nu i vår och jag har även köpt 3 plantor med rosa blåbär. De behöver nog ett till två år på sig att växa på men sen hoppas jag att de blir ett bra tillskott till blåbärsgänget. 
 
Fälj mig gärna på sociala medier:
 
Instagram @stilleemma
Facebook såsomihimlen 
 
så som i himlen - täckodla blåbär
5
Powered by Jasper Roberts - Blog