Blomströssel

I vintras fick jag inspiration via en florist jag följer på Instagram om blomströssel. Hon använde sig av ett köpt strössel men jag tänkte att -det där måste ju vara del av årets odlingar! Som jag skrivit tidigare gillar jag verkligen när blommor fyller flera funktioner och det här var ju perfekt ur det perspektivet!
 
 
Det finns mängder av ätbara blommor, det gäller bara att komma ihåg att plocka dem i tid. Tyvärr gjorde jag bara saft på både syrener och fläder, hade inte en tanke på att torka blommor då. Nästa år får det bli annat!
 
 
För ett par år sedan fick jag den här lilla broschyren från Thompson and Morgan. Finns att beställa när man beställer fröer tror jag. Den kollar jag på då och då för att få inspiration och påminna mig själv. Men också titta på den första sidan, vad man inte får äta! 
 
Men det finns ju gott av ätbara blommor att välja mellan. Rosor, lavendel, blåklint, ringblomma, krasse, violer, perenn phlox, solrosor och fuchsia för att nämna några.
 
 
Här ser ni buketten ovan sönderplockad. Blåklinten "Black magic", ringblomma "snow princess" och rosen "rhapsody in blue". Känns magiskt att sprinkla ut blomblad på papper och se färgerna och mönstren. 
 
På ett par dagar torkar bladen, lägg dem på bricka på bakplåtspapper, gärna mörkt, då bevaras färgerna bäst. 
 
 
Klart! Sen är det bara att avgöra om du vill krossa strösslet lite för att få mindre bitar eller låta det vara som det är. 
 
Tänk på att blommorna krymper väldigt mycket när de torkas så ta i lite när du plockar. Det kommer du inte ångra. Själv har jag blivit helt biten och gör flera nya omgångar. 
 
Dessutom väldigt spännande att se hur man kan kombinera ihop blommorna efter smak. Lavendel har en kraftig aromatisk smak, ringblommor är lite pepprigt, rosor mer söta. Bara att prova sig fram! 
 
Lycka till!
 
Följ mig gärna på sociala medier:
Facebook- såsomihimlen
Instagram - stilleemma  
 
Blomströssel
1

Odla vallmofrön

För mig så har alltid grönsakerna kommit i första hand, blommorna i andra hand. Men sakta ändras även detta och jag märker hur både färg och form intresserar mig mer och mer. Något som jag tycker är extra roligt är när jag kan odla blommor med fler funktioner än att de bara är vackra. Förra året odlade jag massor av solrosor som sedan blev frön till fåglarna. Lägg gärna det inlägget! I år har alla solrosor dött, antingen för att de inte tålt de stora svängningarna i temperatur i orangeriet eller för att sniglarna har ätit upp dem. 1 enda självsådd solros står i trädgården i år. Synd men så är det varje år, inget är garanterat att lyckas och inget år är det andra likt. 
 
 
En annan favorit med fler funktioner är vallmo. Den är svår att odla här. Vid direktsådd tar sniglarna dem direkt och vid förodling verkar jag alltid misslyckas vid utplantering. Men som tur är behöver man inte jättemånga blommor för att ändå klara att vara självförsörjande på vallmofrön. Kapslarna blir ofta stora och innehåller tusentals frön. 
 
För att kunna äta fröna ska du titta efter sorter som heter papaver somniferum, de är ätliga. 
 
 
Jag använder fröna på bröd och i kakor. Väldigt gott med citron och vallmo i sockerkaka. Extra fint blir det om du "bröar" formen med socker och vallmofrön! 
Vallmo - Vallmofrön

Vinbärsrutor

Nu är det hög tid att göra dessa fantastiska vinbärsrutor! Bär, socker och smör i fantastisk kombination! 
 
 
Vinnaren blir perfekt syra för att balansera upp lite av det söta! 
 
 
Recept:
 
250 gram smör
3 ägg
4,5 dl socker, varav 1 dl kan bytas mot rårörsocker
5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
300 gram vinbär
Florsocker att pudra över
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en mellanstor kastrull, du blandar alla i ingredienser här i.  Rör i socker och ett ägg i taget. Blanda sedan i mjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en långpanna och strössla över rensade bär. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker. 
Vinbärsrutor
Powered by Jasper Roberts - Blog