Hantera klimatet - samla vatten

Att det har varit torka, bevattningsförbud och missväxt har inte undgått någon i sommar. Det finns fortfarande några envisa som hävdar att vi människor inte har något med dessa förändringar att göra. Men oavsett så påverkar vädret oss alla ändå. Som konsumenter kommer vi få betala högre priser för vår mat och inte minst blir vår bekväma livsstil påverkad om vi inte kan tvätta, duscha eller fylla upp utomhuspooler som vi vill. 
 
Eller vattna våra grönsaker. I år är jag extra irriterad på mig själv för att jag inte stod på mig om att gräva ned en stor tank för regnvatten när vi dränerade runt huset. Men en liten insats har jag gjort i veckan. 
 
 
Snälla kompisarna Nina och Fredrik köpte med en kubikstor tank till mig när de ändå köpte en till sig. Denna har jag med viss möda nu fått upp på 3 lastpallar, så att jag får in en vattenkanna under, och fäst i väggen. Sågat av och förlängt stupröret från taket på hönshuset och kan nu samla mycket större mängd vatten än innan. Detta tak är litet med samlar ändå upp förhållandevis mycket vatten. Funderar redan på om jag ska skaffa en till och ställa bredvid. 
 
På detta sätt kan jag vattna i tunneln, där det inte når något vatten alls förutom det man tillför. 
 
Självklart skulle jag också behöva en bra lösning för det vattnet jag kan samla från stora taket, där de stora massorna käregnavatten faller.
 
Någon som har några smarta idéer?
 
Följ mig gärna på sociala medier:
 
Facebook såsomihimlen
Instagram @stilleemma 
 
 
Vatten - samla regnvatten

Flyttbara hönshuset

I samarbete med Omlet
 
Kommer ni ihåg att jag blev kontaktad av ett företag som heter Omlet i vintras? De har en ny spännande serie av djurtillbehör och ville att jag skulle testa deras flyttbara hönshus.
 
 
Våren var lång och kall och det dröjde ända till april innan det lilla hönshuset blev monterat. Vi passade på med detta på vår gemensamma fixardag tillsammans med Nina, Fredrik, Alfred och Maya.
 
 
Många delar och en del pill för att få ihop, kan nog göras på halva tiden om man inte involverar barn! Men också så kul när alla är med! 
 
 
Voila! Klart! Ett par dagar senare kunde jag åka och hämta nya kycklingar, två stycken fina dvärgkochin! 
 
 
Nu står tyvärr buren tom igen då den vita hönan dog plötsligt och den andra fick hitta ett nytt hem. Här väntas snart nya boende. Men under de här månaderna har jag uppskattat flera olika funktioner med buren. Det hade underlättat ytterligare om det fanns ett handtag på baksidan men det är trots allt enkelt att flytta buren. Med foten trycker du ned hjulen i marken och kan dra eller putta buren till ett nytt ställe. Speciellt i år, i torkan, har det varit extra bra att kunna flytta runt till olika skuggiga platser där det finns nytt gräs. 
 
 
Buren är också extremt lätt att hålla ren. Luckan på baksidan lyfter du enkelt av och drar ut brickan under. 
 
 
Du tar sedan av toppen och häller av bajset. Jag har hällt detta i en spann som jag sedan sprider ut i odlingarna. Eftersom bajset har torkat på brickan är det superlätthanterat. Mycket enklare än i stora hönshuset. Detta gör också att lukten minimeras. Vid behov kan brickan enkelt spolas av. 
 
Hönshuset är litet men det går att köpa olika storlekar på utegården som hör till. För min del tyckte jag det var perfekt för dvärghöns. Jag kan också tänka mig att det är perfekt för en ruvande höna, för nya kycklingar, eller en höna som behöver hållas för sig själv av någon anledning. 
 
Hade jag haft små kycklingar som senare skulle in i den stora flocken hade jag kunnat köra in hela buren i stora hönsgården och låta dem bekanta sig den vägen.  
 
Det som jag inte kan uttala mig om än är hur det funkar med vårt vinterklimat. Det lilla huset har dubbla väggar med luftspalt emellan och om man stänger luckan tror jag att värmen kommer att hållas bra, det står ju heller inte på marken och blir fuktigt, men som sagt inget jag provat ännu. Nu i värmen har jag också fått ha luckan öppen för att det inte skall bli för varmt, då får man också räkna med ett litet tidigare morgonkraxs än om man har stängd lucka. 
 
Nu har jag också sett att det finns en större storlek för dig som vill ha fler eller större höns. 
 
Jag skulle rekommendera detta som en fin lösning för dig som vill ha en lätt, smidig lösning som är enkelt att hantera och rengöra. Perfekt för alla med vanlig villaträdgård. Kolla även in Omlets lösningar för andra djur som kanin, hamster, hund och katt. Dessutom kostar det ungefär hälften av vad det kostade för mitt stora hönshus, och du kan klicka hem det på nätet istället för att bygga själv.
 
 
 
 
höns - hönshus

Odla med barn -skördeglädje

Att odla med små barn är ju ofta helt kaotiskt. Ständiga  avbrott, ofärdiga projekt och frustration. Men det finns heller inget ljuvligare än när små händer, sår, gräver i jord och skördar. 
 
De senaste åren har jag blivit något av en mästare på dessa saker. Att odla med barn handlar lika mycket om att vara i trädgården som att tänka, planera och planera om. Konstant hjärngympa! Det gäller att gå ut i trädgården med flera olika projekt och sedan kunna röra sig mellan dem, några skördade bönor här, en sådd rad av spenat där, lite vattning på ett tredje ställe. 
 
En sak som alla rundor innehåller, är skörd. Jag hoppas och tror att om man får vara med och njuta av slutresultatet så blir övrigt också mer intressant.
 
 
I år var ett riktigt körsbärsår och härligt att kunna fylla massor av bunkar med goda bär.
 
 
 Isak lär sig hitta i trädgården och vet vart det finns godsaker!
 
 
Känslan att få äta så mycket man vill av favoritbären blåbär är lycka!
 
Så bredvid att kunna äta och provsmaka alla grönsaker så vill jag verkligen rekommendera att odla mycket bär i trädgården, flera buskar av allt så att man kan äta mycket och verkligen unna barnen att skörda och äta själva.
 
Vi skapar nästa generations odlare!
 
Följ mig gärna på sociala medier:
 
Facebook såsomihimlen
Instagram stilleemma
 
 
Odla med barn
Powered by Jasper Roberts - Blog