Syra kål

 
 
I flera veckor har jag tänkt att syra kål. Men som livet ser ut just nu är det väldigt få lediga stunder. Men så äntligen. En liten stund över på kvällen. Snabbt fram med ficklampa, grensax och ut i landet. Jag har ett par huvuden med "Kalibos" kvar och dessa är så vackra att syra.
 
 
Så vacker!
 
Recept:
1 kilo kål
2 teskedar salt utan jod
glasburk med gummiring
bunke
 
Att syra kål är enkelt. Spara ett ytterblad av kålen och riv eller strimla resten av kålen fint och väg den. Lägg i stor skål. Häll på 2 teskedar salt utan jod för varje kilo kål. Låt gärna stå en stund. Saltet kommer dra ut vätska ur kålen som gör ditt jobb enklare. 
 
Ta fram en stor glasburk och knö ned kålen och packa med knytnäven tills det blir packat och vätskan täcker kålen. Vik ihop det hela bladet till en liten fyrkant och knö ned i burken så att allt kålriv hålls under ytan på vätskan. 
 
 
 
Stäng burken och ställ på ett fat eller bricka. Under syrningsprocessen så kommer det bubbla ut vätska ur burken. 
 
Sen låter du burken stå i rumstemeratur i ett par dagar så att processen kommer igång. Sen kan du flytta burken till lite svalare, runt 15 grader om det går. Låt den stå så i ca 2 veckor och ställ sedan i kylskåp. Där kan kålen gärna i några veckor till men funkar också att äta direkt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Syra kål - så som i himlen
2
Anna

Såååå fint! Jag älskar surkål,

Anna

Såååå fint! Jag älskar surkål,

Svar: Har du provat att göra?
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog