Täckodling del 2 - hur gör jag?

Att täckodla innebär ju som sagt att man täcker all bar jord. Här är man ute efter att likna naturen där det aldrig förekommer bar jord. I naturen blandas just växter och olika lager av förmultnat material. Ett ostört kretslopp sköter sin egen gödning genom att ingenting lämnar systemet. När vi odlar tar vi material ur systemet, grönsaker, och här måste vi tillföra något om vi vill hålla balansen. Här kommer gödsel in. Men tillför vi bara kemiskt framställt gödsel, konstgödsel, kommer detta på sikt att utarma jorden och störa balansen. Detta är en av de stora fördelarna med täckodling. Här tillför du hela tiden näring och mullämnen till jorden genom att ditt täckmaterial bryts ned och blir jord. Ett lager med 10 cm gräsklipp blir jord på en säsong! Att det dessutom håller bort eller kväver ogräs, behåller fukt och gör dina maskar glada är ju bara bonus!
 
 
När man täckodlar kan man använda alla organiska material, det vill säga material som kommer brytas ned och bli jord. Ju färskare materialet är desto mer näring kommer det att innehålla. Täckodlar du med halm kommer du behöva kompletteringsgödsla men om du odlar med gräsklipp så kommer du antagligen inte behöva det. Halm och löv bidragar däremot till en jättefin struktur i jorden när det bryts ned så var inte rädd för att använda det ändå. Ovan ser ni förra årets kålodling. Här var det från början gräs och sedan hade jag varmbänk här. Jag har grävt en kant runt landet och vänt upp grästuvorna upp och ned inne i landet. När jag var klar med varmbänken krattade jag ut allt material ovanpå. Halm, strö och hästbajs, tippade på ett par skottkärror med jord och täckte sedan med gräsklipp.
 
 
Här ser ni att jag har lagt på gräs i omgångar. Lagret skall vara minst 10 cm tjock, gärna mer. Detta är viktigt för att få effekterna som jag pratar om ovan. Skall du börja täckodla så gör ett litet område i taget. Att lägga ut ett tunt lager är helt meningslöst, tjockt skall det vara! Kål och andra förodlade grönsaker är perfekt att täckodla. När du skall plantera ut gör du helt enkelt ett litet hål i täcket, planterar och vattnar. Sedan kan du maka täcket närmare när plantorna etablerar sig. Täckmaterialet får aldrig ligga på plantorna eller direkt mot stammarna, då finns de en risk att de kvävs. 
 
 
Under sommaren behöver du oftast fylla på ditt täckmaterial, idealiskt är att täcket ligger kvar även efter du skördat. Då kan maskarna arbeta mycket längre under hösten med att bryta ned mateialet. När nästa säsong kommer fyller jag antingen på befintligt material som är kvar eller flyttar hela täcket som mellanlager när jag bygger en ny bädd eller pallkrage. Så nu är det bara att börja samla material till säsongens odling!
täckodling
2
Sara

Gäller det potatis också? 😃 Tänker, är det gräsklipp som gått genom gräsklipparen, är det bra? Hehe ☺️ Tack för en fin blogg 😍

Svar: Tack Sara, va kul att du gillar bloggen! Det gäller potatis också! Men jag brukar ta halm till potatis en och spara gräsklippet till de grönsaker som gillar mkt näring. Potatis klarar sig fint utan. Här använder jag halmen just för att få de andra fördelarna med fukt och mindre ogräs! :)
Emma Stille

Frida

Ja täckodling är riktigt bra! Tycker också att landen klarar eventuell torka väldigt bra som en bonus :-)

Svar: Precis! Mindre bevattning är toppen ur alla aspekter! :)
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog