Tröska frön - det perfekta barnarbetet

En sak som gör att jag känner mig rik är att ta frön från grönsaker. Vissa grönsaker, som dill, persilja, baljväxter och olika kålsorter är enkla att ta frön av. Ofta räcker det att spara ett exemplar av varje sort för att få mängder av frön, från flera hundra till tusentals.

 
 Bianca hjälper gärna till. Det är mysigt att sitta tillsammans och pilla och prata. Det blir mest att jag pillar och hon pratar men det funkar ju det med. Det här har Bianca varit med på sedan hon var 3 och gillar att se hur små fina frön rullar ut när man bryter upp en fröskida. För mig är det också ett tillfälle att prata odling och vi kan tillsammans förundras över hur ett så litet frö kan bli en stor planta, i det här fallet broccoli.
 
 
Djup koncentration!
 
 
Efter första momentet brukar jag hälla fröna genom en sil, då rinner fröna igenom och allt skräp stannar i silen eller durkslaget.
 
 
En sådan här liten nypa är ca 100 frön. De två stänglarna som jag och Bianca jobbade med blev ca 1000 frö. Vi har behov av ca 5 broccoliplantor för vår familj. De andra 995 fröna blir mikroblad som sås inne under våren eller används för bredsådd i egen fröblandning till sallatsmix som jag sår i pallkrage. Är det någon som behöver broccolifrön kan ni bara säga till!
 
eget frö - odla eget frö - skörda frö - tröska frö
3
Maria*

Vad mysigt att sitta där med dottern. Ta vara på de tillfällena...... tiden går så fort.
Tack vi har frön - köpta (känns lite B).

Svar: Ja visst är det! Har du stora barn?
Emma Stille

Maria*

Ja, min Jonathan blir 25 och Eleonor 23. Ingen är särskilt intresserad av odling. Men vem vet, det kommer kanske :-)

Svar: För mig lossnade det också sent. Min mamma har alltid odlat, mest blommor, och jag skall väldigt demonstrativt ha sagt mer än en gång att jag aldrig skulle så ett enda frö när jag blev vuxen ;) se hur det gick!
Emma Stille

Maria*

Du blev klokare :-)

Powered by Jasper Roberts - Blog