The flagship 2016 - kålen

Ok, nu nördar vi ned oss riktigt i kål! Så här såg förra årets kålland ut. 
 
 
Här stod förra årets varmbänk, som ni ser var mycket av materialet redan halvt nedbrutet. Detta krattade jag ut i två stora limpor. Hela landet är ca 2,5 gånger 4 meter. 
 
 
Jag satte ut kålen och förgroddad potatis samtidigt, i början av maj. Potatisen och halmen hamnade i landet framför.
 
 
Här har jag täckt hela landet med ett tjockt lager gräsklipp, sedan har jag gjort hål för de förodlade plantorna och vattnat. Förra årets experiment var hur tätt jag kunde plantera och ändå få ok skörd. En av de värsta sakerna jag vet är när man planterar för glest och så går massa plats till spillo! Då är det bättre att maxa på med gräs och gödning.
 
 
En månad efter plantering ser det ut som ovan. Ett helt underbart kaos av olika sorters kål! 
 
 
Här har jag kunnat skörda den första omgången med spetskål av sorten "Early Jersey Wakefield" och det blir lite mer plats till de andra plantorna.Här ser ni det vita nätet som jag har lyft av. Det har jag på från det att jag planterar tills dess att jag skördar. Det måste ligga helt tätt mot marken och inte nudda plantorna, annars lyckas fjärilar och malar lägga ägg på bladen.
 
 
Här håller savoykålen på att knyta sig, oerhört vacker i alla steg av utvecklingen. 
 
 
Den lila broccolin "Grafiti" och broccolin "Calabrais". Denna broccoli producerar ett toppskott och sedan mängder med sidoskott, ändå till frosten kommer!
 
 
Visst tror man att det måste vara ett filter på kortet ovan? Men icke, varje huvud är som ett litet konstverk.
 
 
Den röda spetskålen "Kalibos" skördad en solig dag. Den har gått en runda med diverse angripare men var jättefin när jag skalade av foderbladen. Dem och tillhörande angripare gjorde hönsen glada!
 
Förra året producerade detta land; 
3 plantor brysselkål
5 plantor grönkål
5 plantor lila blomkål
5 plantor vit blomkål
5 plantor broccolo
5 plantor broccoli 
5 plantor vit spetskål
5 plantor röd spetskål
5 plantor savoy
5 plantor vitkål 
 
Det här var så mycket kål vi orkade äta förra säsongen så det passade fint. Jag jobbar på att alla skall bli frälsta i surkål, inklusive jag själv, men det går trögt. Därför har jag hittills odlat mest för att äta direkt. I år har jag köpt en del nya sorter som jag hoppas kan stå lite längre i landen. 
 
Skall du odla kål i år så planera gärna så att du har en tidig spetskål eller broccolo, en sen vitkål, broccoli och brysselkål/grönkål. Då avlöser dessa varandra, lämnar plats och du har konstant kåltillgång! 
 
kompaktodla kål - kålodling
3
Maria*

Seeeegt när man inte får fröerna man beställt! MEN vitkålen tittar upp och grönkålen är verkligen på G.
Kål kan verkligen vara vacker, alltså!

Svar: Ja verkligen! vad är det för fröer du väntar på?
Emma Stille

Maria*

Ganska många..... rotselleri, lökfröer, bönor, majs, lite bi-lockande blommor, basilika, rucola bl a. Men vi körde och hämtade dem och odlingsbrättena idag på Lindbloms Fröer. De hade väldigt mycket att stå i!

Svar: Vad kul att ni har nära till dem. Här är det nära till Runåbergs :)
Emma Stille

Maria*

Tummen upp!

Powered by Jasper Roberts - Blog