Plantera om krukväxterna

Just nu känner säkert flera av er att man bara går och väntar, väntar på mer ljus, väntar på mer värme. Att odlingssäsongen skall dra igång på riktigt. Och är man ingen storodlare så väntar man ändå på samma sak, ljus och värme. Men istället för att bara gå och vänta finns det ju såklart massor som man kan syssla med. Bland annat kan man vara lite schysst mot sina inomhuskrukväxter.
 
 
Jag försöker att varje år ge mina växter ett par duschar och byta jord. När man planterar en sommarkruka så brukar man räkna med att det finns näring i jorden i ca fyra veckor. Att man då låter krukväxter stå i samma jord i ett år är ju egentligen jättekonstigt. De flesta krukväxter går ju på sparlåga i vårt klimat som det är ändå men ny jord kan man verkligen unna dem. Många inomhusväxter vill dessutom gärna komma ut på sommaren, om man har möjlighet att acklimatisera dem. Ställ i så fall ut dem när det blivit ordentligt varmt, tänk juni och undvik direkt sol då de lätt bränns. Ta sedan in innan det är risk för att de blir utsatta för frost, vissa klarar inte ens en frostnatt.
 
 
Den här bonsaiformade fikusen har vi haft i åtta år och är den växt som vi har haft så länge vi har bott i Sverige ihop, jag och Björn. Nu fick den äntligen en ny fin keramikkruka som var den värdig, en dusch och ny jord. Redo för ännu en säsong!
 
 
 
bonsaifikus
Powered by Jasper Roberts - Blog