Mina favoriter - Sparris

För er som inte sett sparris växa upp kan det vara svårt att tänka sig hur de ser ut som späda plantor. Så här ser de ut! Som små, små granar! När de skjuter upp ser det ut som tunna trådar, sakta sträcker de på sig och ur sparrisknoppen vecklas ett bladpar i taget ut. 
 
 
Visst är de fina! Det här är sorten Pacific Purple som är lila precis när de sticker upp ur jorden.
 
 
Längst till höger ser ni det lilla sparrislandet med 9 plantor jag hade i Kyrkesund.
 
Jag sådde mina första plantor för sju år sedan, när vi bodde i Kyrkesund. Där hade jag helt ny jord att jobba med och sparrisen stortrivdes! När vi flyttade fick sparrisen följa med. Det var ingen direkt hit. I Kyrkesund kunde jag år 3 skörda mer än 100 sparris på 9 plantor, nu har jag inte kommit upp i ens 50, på 3 år. Anledning till detta är först och främst jorden. Sparris gillar varm, luftig, ogräsfri jord. 
 
När vi flyttade hann jag inte förbereda jorden och fick bara gräva ned sparrisen i hål i befintlig jord här på Kastanjevägen. Jag har sedan försökt att luckra och förbättra jorden men det är jättesvårt. Man skadar lätt rötterna och vi har på den platsen i trädgården kompakt jord med mycket lera. Förra året planterade jag en ny ränna och det växte upp fint. I år kan det bli nåt litet smakprov om det ser lika fint ut.
 
Årets sådd har jag inte bestämt var de skall få bo ännu, det är ju utmaningen med perenna grönsaker. Det vill ju helst inte bli runtflyttade så mycket. Flera gånger har jag funderat på att rycka upp alla gamla sparrisplantor och börja om. Kanske blir det i år...
 
 
Så här ser plantorna ut efter ett par år. Då skjuter det fram flera skott och i flera omgångar, när de är ca 20 cm höga bryter du av dem i marknivå. 
 
För dig som gillar sparris är det perfekt att så nu! Det gror jättefint och blir supermycket billigare än att köpa färdiga plantor. Tänk på detta när du kör igång:
 
Djupgräv jorden och gödsla.
Plantera med ca 30 centimeters avstånd, Varje planta blir stor med tiden.
Håll ogräsfritt och täckodla gärna, bor du som jag vid kusten funkar det fint med tång.
Vänta 2 år med att skörda. År 3 får du skörda ett par stänglar från varje planta. Från år 4 får du skörda allt fram till midsommar, sedan måste plantorna vila och växer då upp till ca 150 centimeter höga granar/vippor. Tänk på detta när du planterar så att det inte skuggar övriga land.
 
Vem blir sugen på grillad sparris? Eller kokt sparris med smör? Eller rå sparris direkt i landet?
 
 
lila sparris - odla sparris - sparris
2
Malin

Sparris är en av få saker som hela familjen gillar. Och när jag skriver gillar så menar jag äter tills vi spricker!! Jag borde alltså ha en egen pallkrage för bara sparris alltså...

Svar: Ja! Eller tre! :)
Emma Stille

Malin

😀 Det fanns ju inte frön att köpa i hela bygden!?! Men nu har jag beställt två sorter på internet, Pacific Purple och Mary Washington!

Svar: Va kul! Jag har också de sorterna :) mary är toppen och PP hoppas jag skörda lite av i år!
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog