Vad skall man odla?

Många som jag känner har ofta lite svårt att komma till skott med att odla. Det känns svårt att komma igång och man vet inte vart man skall börja. Skall det vara stort/litet? Vad för jord? Väderstreck? Gödsel? Vatten? och kanske allra vanligast: Hur hinner man? och Vad skall man odla?
 
 
Här skriver jag lite om vad man skall odla. Svaret är så klart: ALLT! 
Och tvärtemot vad alla säger om att börja i liten skala, börja stort! Och sedan ökar du. 
Får du tryck över bröstet av att läsa detta så ta det lugnt. Jag skall utveckla lite.
Odling är inte alltid jättelätt, och det kommer uppstå en hel del bakslag. Men det är allt det som gör att man lär sig. Det finns ingen som är proffs från början. Men det finns mängder med tips som gör att du kan få en bra start. Förhoppningsvis har du redan hittat några av dem här på bloggen.
 
 
Börja med att fundera på vad du och familjen gillar att äta. Har man liten plats tycker jag ändå att man skall unna sig rätt stor variation. Det är mycket roligare att odla flera sorter och lära sig om dessa, än att bara odla ett fåtal. Så inte bara morot, lök och sallat. Det väckte inte någon större odlingspassion hos mig. Prova någon sort ur varje "familj"; kål, bönor, ärtor, betor, rotsaker osv. Jag har tidigare berättat hur jag aldrig ätit rotselleri förrän jag odlade det själv och nu älskar det! Våga prova, smaka och lär.  
 
 
Tillbaka till storleken på odlingen är det därför mycket enklare att känna att man lyckas och att man får självförtroende när det finns utrymme för misslyckanden. Har man bara en pallkrage måste ju allt i den bli superbra, annars är det inte värt det. Har du fem pallkragar finns det lite mer utrymme för variation och bakslag och sen inser du att tio pallkragar inte är mer jobb än fem. Och på den vägen är det! 
 
 
Sedan finns det mängder av perspektiv som man kan addera. Skall man satsa på det som är dyrt att köpa i butik? Det som är "vanliga" eller "gourmetgrönsaker"? 
 
För min del känns alla hemodlade grönsaker som gourmetgrönsaker. Men jag vill odla grönsaker som går att lagra och vara självförsörjande på - morot, rödbetor, ärtor, bönor, broccoli, kål, vitlök osv. Sen vill jag också odla vissa sorter av dessa som jag räknar som gourmetgrönsaker eller som är extra goda färska, som vi äter under odlingssäsongen - sparris, sockerärter, broccolo, borlottobönor, sallat, paprika osv. Denna uppdelning gör jag endast för att jag måste begränsa min odling. I takt med att odlingarna utökas, lägger jag fler och fler grönsaker till självförsörjningslistan. Och varje år måste man ju provodla några nya sorter!
 
Vad vill du odla?
 
 
 
 
bondbönor - kålrabbi - morot - savoykål
1

Kostcirkeln

 
Vi äter alldelles för mycket socker i vår familj. Och för lite grönsaker. För mig som odlar är ju detta världens nederlag. Jag hoppas att vi lyckas bättre med Isak än med Bianca. Hon gillar allt hon odlar själv och äter helt ok under sommaren men nu när vi måste köpa grönsaker är det skralt. En anledning att odla ännu mer själv såklart! Jag kan bli helt matt av att tjata att man faktiskt kan äta grönsaker i mat, inte bara rå morot, paprika, gurka och tomat. Så för ett tag sedan tog Björn ett bra initiativ. Han och Bianca målade upp en kostcirkel och sedan målade jag och Bianca upp hur stora dessa delar skall vara på tallriken. Jag skall inte säga att detta har lösta alla problem, men det är mycket enklare att prata om. Vi har denna uppsatt i fönstret där vi äter och kan påminna oss själva vid varje måltid. Kanske kan detta hjälpa dig att prata om vad bra mat är med dina barn?
 
 
 
kostcirkel - kostcirkel för barn

Mina favoriter - Sparris

För er som inte sett sparris växa upp kan det vara svårt att tänka sig hur de ser ut som späda plantor. Så här ser de ut! Som små, små granar! När de skjuter upp ser det ut som tunna trådar, sakta sträcker de på sig och ur sparrisknoppen vecklas ett bladpar i taget ut. 
 
 
Visst är de fina! Det här är sorten Pacific Purple som är lila precis när de sticker upp ur jorden.
 
 
Längst till höger ser ni det lilla sparrislandet med 9 plantor jag hade i Kyrkesund.
 
Jag sådde mina första plantor för sju år sedan, när vi bodde i Kyrkesund. Där hade jag helt ny jord att jobba med och sparrisen stortrivdes! När vi flyttade fick sparrisen följa med. Det var ingen direkt hit. I Kyrkesund kunde jag år 3 skörda mer än 100 sparris på 9 plantor, nu har jag inte kommit upp i ens 50, på 3 år. Anledning till detta är först och främst jorden. Sparris gillar varm, luftig, ogräsfri jord. 
 
När vi flyttade hann jag inte förbereda jorden och fick bara gräva ned sparrisen i hål i befintlig jord här på Kastanjevägen. Jag har sedan försökt att luckra och förbättra jorden men det är jättesvårt. Man skadar lätt rötterna och vi har på den platsen i trädgården kompakt jord med mycket lera. Förra året planterade jag en ny ränna och det växte upp fint. I år kan det bli nåt litet smakprov om det ser lika fint ut.
 
Årets sådd har jag inte bestämt var de skall få bo ännu, det är ju utmaningen med perenna grönsaker. Det vill ju helst inte bli runtflyttade så mycket. Flera gånger har jag funderat på att rycka upp alla gamla sparrisplantor och börja om. Kanske blir det i år...
 
 
Så här ser plantorna ut efter ett par år. Då skjuter det fram flera skott och i flera omgångar, när de är ca 20 cm höga bryter du av dem i marknivå. 
 
För dig som gillar sparris är det perfekt att så nu! Det gror jättefint och blir supermycket billigare än att köpa färdiga plantor. Tänk på detta när du kör igång:
 
Djupgräv jorden och gödsla.
Plantera med ca 30 centimeters avstånd, Varje planta blir stor med tiden.
Håll ogräsfritt och täckodla gärna, bor du som jag vid kusten funkar det fint med tång.
Vänta 2 år med att skörda. År 3 får du skörda ett par stänglar från varje planta. Från år 4 får du skörda allt fram till midsommar, sedan måste plantorna vila och växer då upp till ca 150 centimeter höga granar/vippor. Tänk på detta när du planterar så att det inte skuggar övriga land.
 
Vem blir sugen på grillad sparris? Eller kokt sparris med smör? Eller rå sparris direkt i landet?
 
 
lila sparris - odla sparris - sparris
2
Powered by Jasper Roberts - Blog