Hur ska det gå för kålen?

 
Allting startade väl för kålen i år. Kalljordssådden tog sig fint, kål är underbart snällt att så! Men sen drog det ut på tiden tills jag kunde prioritera att plantera om. När jag väl gjorde det blev det i samma jord som chilin, från den nya högen rabattjord som legat ute. Ingen bra idé till kålen heller. Sen fick även kålen löss och sen har de stått och sett miserabla ut. Kålen som jag planterade ut förra året var minst dubbelt så stor. Men, ingen fara, det blir lite senare skörd bara. Vilket på ett sätt passar bra, unde rsommaren finns massor av annat att äta.
 
 
Så äntligen, för lite drygt en vecka kom plantorna äntligen i jorden.
 
 
Bädden med kål täcker jag med ett tjockt lager gräsklipp, ca 20 centimenter. Sedan gör jag små hål där jag makar undan täckmaterialet och gräver ett hål. Sedan fyller jag hålet med extra kompost eller gödslad jord och sätter i plantan. Täckmaterialet får ligga en bit ifrån tills de etablerat sig.
 
 
Föratt ha en chans att lyckas med kål måste man täcka med nät. Annars kommer kålmal och kålfjäril göra livet kort för dina plantor. Dessutom behöver man hålla koll, även med nät. Det komer alltid in några malar/fjärilar hur man än gör och det gäller att upptäcka larverna i tid. Kolla därför över dina kålplantor regelbundet. Kål gillar inte att stå för varmt så om du kan så täck med nät istället för fiberduk. Då blåser det runt och vädrar i kålen vilket de trivs med. Dessutom gäller det att hålla koll på sniglarna. Jag åkte bort två dagar efter att jag satt ut plantorna och vid hemkomst hade sniglarna ätit upp en tredjedel av alla plantor. Då fick några skruttiga, tidigare ratade plantor ändå komma i jorden. Så nu gäller det att patrullera och fylla på med täckmaterial om ett par veckor. I höst blir det kålfest!
kålodling - täcka kål
4
Sandra

Hej! Tack för trevlig läsning varje dag! Vad använder du för nät? Jag har testat både riktigt dyr kraftig duk och gardinen Lill från Ikea men tycker inget håller utan att det lätt blir revor. I år har jag tagit båda ☺️ men då kanske det blir för varmt istället... 😬

Svar: Hej Sandra! Tack! Kul att du gillar inläggen :) Jag har också testat olika och inte hittat nåt alternativ som jag är supernöjd med. Förra året körde jag tyget Britt och i år kör jag gardinen Lill, båda från ikea. Britt var betydligt mer hållbar, men det hjälper ju inte när någon kör gräsklipparen lite för nära och snurrar med sig hela nätet ;) Lill som har jag har i år känns väldigt tunnt och jag tror att pinnarna som håller det uppe, trots att jag har tejpat ändarna, kommer att skava hål i nätet. Jag har hört att någon, kanske Nelson garden, har tillverkat ett mer hållbart nät för ändamålet. Drömmen hade ju varit att hitta ett grönt som smälter in lite bättre! Tipsa mig gärna om du hittar nåt som funkar bättre än de vi båda verkar köra på idag! :)
Emma Stille

Maria*

Det har gått enormt bra med vår kål. I år står de där grisarna gått och ja, de har de verkligen mått skitbra av.
MEN vi har inte fått ut alla plantor i jorden ännu, vilket är lite smärtsamt.

Svar: Det där lät nästan som ett Göteborgs skämt :) love it!
Emma Stille

Maria*

Grymt bra; https://www.lindbloms.se/tillbehor/plantskyddsduk/insektsnat-rantai/rantai-k-1-3x1-3-mm/insektsnat-rantai-k-2-6-x-15-0-m/

Svar: Men det är ju helt underbart. Använder du det nätet? I så fall skall jag köpa det och prova när det jag har går sönder! :)
Emma Stille

Maria*

Jepp, vi har 3st sådana tunnlar nu med blom-, vit- och grönkål. Släpper igenom sol, vatten och vind men inte ohyran så växterna frodas verkligen.

Powered by Jasper Roberts - Blog