Frys in spenat

Nu är det dags för mig att slutskörda och frysa in spenaten. Härom dagen fick jag frågan om hur jag gör. Så här går det till:
 
 
Har man mycket spenat är det perfekt att frysa in. Jag sår ett par pallkragar på våren och ett par igen på hösten. Då har vi spenatpaket som ligger och väntar i frysen och som sen är enkelt att använda i matlagningen under vintern. 
 
 
Jag fyller ett durkslag och sköljer spenaten. Det brukar vara en lagom mängd för ett uppkok. Isak hjälper till och passar på att äta lite samtidigt!
 
 
Ned i kastrull med kokande vatten.
 
 
Peta ned all spenat i kokande vatten och häll av den direkt i durkslaget. Spola med kallt vatten. Skall du förvälla in flera omgångar så använd alltid nytt vatten till varje omgång. Spenat innehåller mycket nitrat och detta lakas ur vid kokning. Nitrat och nitrit kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid har positiva egenskaper som att sänka blodtrycket, öka syreupptagningen och skydda mot magsår. I stora mängder kan det däremot vara skadligt så bytt därför vatten mellan omgångarna, speciellt om man har små barn. Barn under 1 år skall undvika spenat helt. 
 
 
Det här skrattade vi mycket åt, jag och Erika, när hon ställde frågan om hur jag förväller spenat och när jag sen sa att jag kramade ur spenaten och formar till korvar. Men det är precis det jag gör! 
 
 
Sen är det ned i märkt plastpåse och in i frysen. Det här brukar vara en lagom mängd för att använda i en pastasås, soppa eller liknande maträtt för vår familj.
förväll spenat
Powered by Jasper Roberts - Blog