Ta egna frö - sallat

Jag har odlat mycket sallat i år. Så mycket att vi inte har hunnit äta upp den. Men det gör inget. Den är dekorativ väldigt länge. I Biancas pallkragar står det en hel skog av uppvuxen sallat brevid sockerärterna.
 
 
Så här vacker är sallaten "Red salad bowl" som är på väg att gå i blom. Om någon vecka kommer jag rycka upp en del av sallaten för att så nytt men några stäglar kommer få stå kvar och producera frön. Billigaste sättet att säkra att man kan odla mängder av mikroblad till vintern!
sallat red salad bowl

Dags att så kinesisk salladskål

 
 
De flesta grönsaker som jag sår nu sår jag för andra eller kanske till och med tredje gången. Men nu har jag alltså sått kinesisk salladskål för första gången. Den gillar inte de långa ljusa nätterna så därför sår man den så här sent.
 
 
Sen skall den alltså bli så här läcker! Jag har köpt den i butik och är sjukt peppad redan nu. Tänka att få skörda stora huvuden av den här lilarosa skönheten! Borde bli supervacker som kimchi..
 
 
 
Scarlette

Rensa bland tomaterna

 
Vi var en sväng hos mamma och pappa häromdagen. Mamma har köpt ett litet glasväxthus mot väggen där hon odlar tomater. Oj vad det växer och frodas! Lite för mycket för det lilla utrymmet. Här var det dags att börja röja upp. 
 
 
Här har jag börjat med att ta bort blad och tjuvar nere vid basen på plantan. Jag har hört någonstans att ca 20 blad behöver plantan för att producera tomater, resten kan man ta bort. Börja underifrån och fortsätt uppåt i takt med att plantan växer. Dett hjälper tomaten att fokusera kraft till sin frukt och inte bara producera massa blad. Att rensa bland bladen hjälper också till att hålla luften i cirkulation och förhoppningsvis undvika sjukdomar som till exempel bladmögel, som trivs när det blir fuktigt och tätt.
frysa tomater
1
Powered by Jasper Roberts - Blog