Skörda vitlök

 
Nu skördar jag vitlöken! Beroende på sort och vilken zon du odlar i så kan ju detta skilja sig åt givetvis. Men för mig i zon 2/3 och med sorten Thermidrome, som trivs bra hos mig, är mitten på juli ett bra riktmärke. Då är topparna på blasten vissen och stammarna på blasten tjock och fin. Väntar man för länge spricker lökarna upp och delar sig i klyftor.
 
Skörda genom att sticka ned spade eller grep rakt ned btevid lökarna och tryck ned djupt. Vitlökarna har rejält fäste i jorden och det går inte att dra upp genom att dra i blasten, då släpper denna och löken blir kvar i jorden. 
I år har jag satt bondbönor mellan raderna av vitlök så det blev att jobba med liten spade. Det gick fint det också. 
 
 
 
I år blev det 48 lökar av 50 klyftor och de flesta blev stora och fina. Vitlök är en av de mest säkra och rikgivande grönsakerna du kan odla och du kan lätt bli helt självförsörjande på vitlök. 
 
Tvärtemot ens instikt så ska du redan nu välja ut de största vitlökarna till utsäde inför nästa sättning i oktober/november. På så viss förädlar du hela tiden din vitlök och gynnar de stora, rikproducerande vitlökarna. 
 
 
Nu låter jag vitlöken torka i solen innan jag putsar skalen och sen flätar upp lökarna.
 
 
Skörda vitlök
1
Marie

Kan jag köpa lite utsäde av dig. Såg nånstans att det var bra att plantera mellan jordgubbsplantorna. Platsbesparande o lite mer skyddat. Ska prova i alla fall (om jag får köpa en vitlök😉). Kram

Svar: Inga problem! Samplantering har jag provat, funkade inte alls för mig. Man måste nog gödsla mycket mer i så fall!
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog