Läckö slott - slott och köksträdgård

 
Jag och en av mina äldsta kompisar Alexandra har varit en runda på Läckö Slott. Ja och varför åker man hit tänker ni? Ja givetvis för att samla crediga poäng för att semestra i Sverige och vara kulturella samtidigt men också givetvis för att här finns en fin köksträdgård.
 
 
Läckö Slott är utnämnt, flera gånger tydligen, till Sveriges vackrast slott. Jag tror jag håller med!
 
 
Efter en guidning av slottets 280 rum blickar vi ut mot den lilla juvelen. Köksträdgården. Här fanns för 20 år sedan ingenting men uppdraget gick till numera trädgårdskändisarna Simon och Marika Irvine som ritade och skapade köksträdgården. Senare åtog de sig en annan pärla - Gunnebo Slott. Marika jobbar idag på Botaniska i Göteborg och Simon är fortfarande huvudansvarig här.
 
 
Odlingarna ligger innanför murar i olika kvarter med en stor pergolagång i mitten. Vackra buxbomshäckar ramar in och varje kvarter är planterat i stora böljande vågformer. 
 
 
Jag vill också ha en sån här lång gång! Så vackert!
 
 
Lökkvarteret. 
 
 
Jag och Alexandra var imponerade över de stora bäddarna med påfyllnadsmaterial. Man såg i planteringarna hur de skördade rad för rad och att det stod massor med plantor redo att sättas ut. Köksträdgården var vacker och väl värd ett besök om man är i krokarna. Inte minst för att känna kopplingen till den mer historiska aspekten av odling och hur det har sett ut. 
 
 
Besökets höjdpunkt var lunch på restaurang Hvita Hjorten. Här serveras det som odlas i köksträdgården och man väljer från en enkel men fint komponerad meny. Vi åt hjortcarpaccio till förrätt och sedan en grönsakstallrik till varmrätt. Det är den ni ser på bilden ovan. Så sjukt gott!!! Det var den finaste måltiden jag äit på väldigt länge. Verkligen super. Fint tillagade grönsaker med en underbar sås, himmel! 
 
Så har ni som mål att se alla slott i Sverige eller bara vill äta en underbar lunch, då är Läckö Slott något för er!
 
Läckö slott - så som i himlen
2
Cornelia

Härligt att se Alexandra! 😘

Svar: :)
Emma Stille

Maria*

Älskar sådana här utflykter!!!! Och så maten därtill, ab fab!

Svar: verkligen! De där grönsakerna som simmade i gräddsås, to die for!
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog