Emmas guide till Österlen - Fridens

 
Den här skylten möter dig när du kommer till Fridens - restaurangen vid vägs ände. Mitt ute i ingenstans har några stockholmare (såklart) slagit sig ned för 12 år sedan och slagit upp en stor vedeldad ugn i sitt hus och startat pizzeria. 
 
 
Ja konstigt nog kan man på två ställen här på Österlen äta riktigt bra pizza. På Fridens är det mycket lokala produkter och pizzorna är döpta efter skådespelare. 
 
 
Vill man äta här får man vara beredd att komma lite när som helst, det är alltid fullbokat och man måste vara ute många dagar i förväg för att få bord överhuvdtaget.
 
 
Men det är också supermysigt! Man sitter ute i trädgården och barnen kan springa runt bland äppelträden.
 
 
Absolut värt ett besök!
Fridens pizzeria Österlen - så som i himlen
1

Det magiska skymningsljuset och vita blommor


Visst är det något speciellt med skymningsljuset sent på kvällarna nu på sommaren?!
Färgerna blir så otroligt vackra i det blå ljuset. Jag förstår de som faller för "vita trädgårdar", dvs trädgårdar eller trädgårdsrum med bara vita blommor.
 
 
Jag behöver mer blommor i trädgården och vill inte ha allt i vitt, men mer vitt får det absolut bli. I ringen av pallkragar har det uppstått en helt oavsiktlig prärieplantering med helt vanligt gräs, prästkragar och lite annat smått och gott som jordslogshär. Men jag gillar det och tänker kanske att bygga vidare på det istället för att gräva upp rubbet? Jag tänker mig franska kungsljus, rölleka och blodtopp. Någon som har några andra bra förslag?
 
skymnings ljus - vita trädgårdar

Läckö slott - slott och köksträdgård

 
Jag och en av mina äldsta kompisar Alexandra har varit en runda på Läckö Slott. Ja och varför åker man hit tänker ni? Ja givetvis för att samla crediga poäng för att semestra i Sverige och vara kulturella samtidigt men också givetvis för att här finns en fin köksträdgård.
 
 
Läckö Slott är utnämnt, flera gånger tydligen, till Sveriges vackrast slott. Jag tror jag håller med!
 
 
Efter en guidning av slottets 280 rum blickar vi ut mot den lilla juvelen. Köksträdgården. Här fanns för 20 år sedan ingenting men uppdraget gick till numera trädgårdskändisarna Simon och Marika Irvine som ritade och skapade köksträdgården. Senare åtog de sig en annan pärla - Gunnebo Slott. Marika jobbar idag på Botaniska i Göteborg och Simon är fortfarande huvudansvarig här.
 
 
Odlingarna ligger innanför murar i olika kvarter med en stor pergolagång i mitten. Vackra buxbomshäckar ramar in och varje kvarter är planterat i stora böljande vågformer. 
 
 
Jag vill också ha en sån här lång gång! Så vackert!
 
 
Lökkvarteret. 
 
 
Jag och Alexandra var imponerade över de stora bäddarna med påfyllnadsmaterial. Man såg i planteringarna hur de skördade rad för rad och att det stod massor med plantor redo att sättas ut. Köksträdgården var vacker och väl värd ett besök om man är i krokarna. Inte minst för att känna kopplingen till den mer historiska aspekten av odling och hur det har sett ut. 
 
 
Besökets höjdpunkt var lunch på restaurang Hvita Hjorten. Här serveras det som odlas i köksträdgården och man väljer från en enkel men fint komponerad meny. Vi åt hjortcarpaccio till förrätt och sedan en grönsakstallrik till varmrätt. Det är den ni ser på bilden ovan. Så sjukt gott!!! Det var den finaste måltiden jag äit på väldigt länge. Verkligen super. Fint tillagade grönsaker med en underbar sås, himmel! 
 
Så har ni som mål att se alla slott i Sverige eller bara vill äta en underbar lunch, då är Läckö Slott något för er!
 
Läckö slott - så som i himlen
2
Powered by Jasper Roberts - Blog