Kastanjevägen 8 - renovering i paradiset

När vi bestämde oss för att flytta var det inte ett helt enkelt beslut. Då hade vi precis byggt klart ett fantastiskt hus ute i vackra Kyrkesund på Tjörn. Björn hade mer eller mindre byggt hela huset själv. Varje dag i 9 månader hade han kånkat, spikat och svettats på det där bygget. Vi hade valt alla material med extrem omsorg och sedan la vi ändlösa timmar på gipsande, spacklande, målande, tapetserande och möblerande för att det skulle bli det  vackera hus det blev. 
 
Jag hade hunnit skapa en liten trädgård med odling ovanpå fyllnadsmassorna och huset var äntligen klart. Hur kom det sig då att vi flyttade? På nåt konstigt sätt är det väldigt svårt att föreställa sig hur livet blir när man får barn. När man tänker tillbaka tänker jag att vissa saker är så uppenbara att man känner sig dum. Som att det är jättejobbigt att ha en sluttande bergstomt där barn rullar ned så fort de kliver utomhus. Eller att det är jättejobbigt med ett etagehus med loft där det inte finns väggar att sätt upp grindar. Eller hur mycket barn slickar på stora glaspartier. Sen var det ju det här med pendling också, det tog helt enkelt mer tid än vi ville att ta oss mellan våra jobb och vårt hem. Så vi började leta.
 
En dag ringde svärmor och sa att hon hittat en hus som vi borde titta på. I Stenungsund. Åh nej inte Stenungsund tänkte jag. Är man uppvuxen på vackra ön Tjörn är petrokemisamhället Stenungsund inte direkt drömmen. Men när vi kom dit visste både Björn och jag att det var här skulle vi bo. 
 
 
 
 
Här är jag och Bianca, då 2 år, på upptäcktsfärd på tomten. Det tog ett helt år av renovering innan vi kunde flytta in.
 
Tomten, som ändå ligger centralt, är ca 2800 kvm och bestod av gräs och fruktträd. Det gamla huset från 1944 hade varken kommunalt avlopp eller vatten och hade genomgått extremt få upprustningar sedan det byggdes. Vi rev allt utom själva stommen och började om. Takpannor och de vackra trägolven inne är allt som är kvar, det känns som vi klädde huset med nya fina kläder, ett välbehövligt byte efter ca 70 år.
 
 
Fotot är taget från samma punkt sommaren 2016. De gamla förråden har blivit ersatta av ett mörkgrönt växthus, "orangeriet".
 
 
 Redan tidigt kände vi att vi ville göra en tidsförflyttning med både husets exteriör och interiör. Här ser ni orginalfasaden, i sann 40-50- tals stil. Vi valde att ta bort hela fasaden och byta alla fönster och dörrar.
 
Genom ny fasad, nya fönster och en viss omplacering av dessa fick huset ett äldre uttryck som vi tycker stämmer bättre med både tomten och husets placering. Kortet är taget innan orangeriet är uppe och en del arbete kvarstår än idag. Yttertrappan behöver renoveras, balkongen skall byggas, källarfönstren målas. Ja, som för alla villaägare kan listan göras lång. Följ med under året och se vad vi bockar av!
byta fasad - byta fönster - renovering
2
Maria*

Ja, det var sannerligen ett underbart hus ni lämnade, och LÄGET! Jag har ju flyttat inåt landet och saknar verkligen den omedelbara närheten till havet ....... men som de säger - allt du behöver finns redan inom dig. Och så har vi familjen och kärleken, eller hur <3
Kul att få ta del av din historia, Emma!

Svar: Tack! Och som tur är har vi fortfarande nära till havet, 5 minuter med cykel :)
Emma Stille

Lisa

Vilket fint orangeri ni har byggt - det liknar vad jag funderar på att bygga. Jag kan inte riktigt se vilket material er fasad är gjord av - har ni problem med fukt på huset inne i orangeriet, eller fungarar det bra? Vi har brädfasad...

Svar: Vi har brädfasad och det har inte varit nåt problem alls. Men vi har 3 ventilationsluckor, det tror jag är viktigt. Men det är också sydväst läge så det blir inte jättemycket sol. Så härligt att ha direkt inpå huset :)
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog