Varmbänk- första försöket gick inte så bra

Jag stod med en 1 månad gammal bebis när jag fick infallet att jag ändå skulle hämta gödsel på stallet. Björn var borta på mässa och jag hade svärföräldrarna på besök. De skulle följa med till stallet och passa lillen så att jag och Bianca kunde rida. Snabbt och lätt hyrde jag ett släp, vi packade in oss och efter ridningen greppade vi alla varsin grep och skulle börja fylla upp släpet. En vänlig man med traktor sa att han hade brunnen hästskit som han kunde fylla upp släpet med. Perfekt! En stor skopa på släpet, ett gäng med höbalar som jag skulle ha till att täcka med och sen bar det hemåt. Isak sov 4 timmar i sträck den dagen, något som varken hade hänt innan eller fram till idag. 
 
 
Jag behövde gödseln till andra land och rabatter men väl hemma insåg jag att släpet rymde mer än jag trodde och högen kändes superhet. Kanske skulle testa en varmbänk ändå? Ja varför inte?! Ovan ser ni farfar Dan som hjälpt mig göra en ram av halmbalar. Eftersom detta var oplanerat fick jag improvisera på plats. Spännband håller ihop det hela och insidan isolerade jag med tidningar. 
 
 
Här har vi skottat i gödsel och jag vattnar med varmt vatten. 
 
 
Här har jag lagt på fönster och mattor. 
 
Ja, sen hände det inte så mycket mer. Varmbänken låg runt 15 grader och trots att jag vattnade med varmt vatten så kom den aldrig igång. Gödseln som jag använde hade brunnit för mycket och det var bara att börja om. 
 
Som ni ser på bilderna var det väldigt kallt under den här perioden, både tjäle och snö. Med detta väder och liten bebis var det inte lätt att få igång det hela men tillslut fick jag tömt ramen och hämtat nytt material från stallet. Här lärde jag mig att det är viktigt att det inte är för gammalt bajs. Max 8 veckor gammalt har jag läst nu i efterhand. Ju färskare dest bättre.Det är också viktigt att ha mycket halm, snarare än bajs. Det är det som "brinner" dvs bryts ned. Bajset agerar motor åt det hela. Jag fick med mig ett par säckar som var indränkta i hästkiss också. Det luktar verkligen förjävligt men jag tror att detta var rena dunderkuren för varmbänken! Ett tips är att förpacka väl, det luktar inte mumma i bilen efteråt direkt...
 
Det var ca -10 upp till 0 grader under perioden när bänken skulle komma upp i värme och därför la jag även på bubbelplast tillslut.
 
Jag skall erkänna att jag hade gett upp, det hände ingenting. Så jag glömde bort att kolla ett par dagar, och sen plötsligt lyfte jag på alla mattor, plast och fönster och det bara ångade upp värme i ansiktet på mig! termometern stod på 57 grader! Kan ni tänka lyckan! 
 
Läs i nästa inlägg en steg för steg guide för hur du lyckas!
 
varmbänk

På 10 minuter (och ett par veckor) - driva blomkvistar

Jag älskar jobb där man får maximal utdelning för minimal insats, gör du? Det här är precis ett sånt jobb. Det spelar ingen roll hur tråkigt väder det är ute, det här går supersnabbt. Har du som jag glömt vart du har lagt grensaxen kan det ta några minuter till. 
 
 
Om du inte redan har gjort det så ta ett varv runt trädgården och titta nära på de buskar och träd som du har hos dig. Du skall leta efter kvistar som har stora knoppar. Vid den här årstiden är det framförallt rosenkvitten som du ser ovan och forsythia som du ser nedan som är redo hos mig.
 
 
 Man kan ta kvistar av alla möjliga träd och buskar, men tex äpple och syren brukar jag vänta med. De tycker jag är svårare att lyckas med så här tidigt. Det kan också vara jättevackert att ta in grenar från träd utan blommor som tex björk och hassel. Tänk på om någon i familjen är pollenallergiker, de kan vara känsliga för detta.
 
 
Den här hinken räcker till flera omgångar med fin blomning. Jag ställer den mörkt i källaren och när jag ser att knopparna växer tar jag upp en eller ett par grenar i taget. Både rosenkvitten och forsythia är verkligen inga favoriter i trädgården för mig när man ser till blomningen i vanliga fall. Jag gillar inte riktigt vare sig gult eller rött. Speciellt rosenkvitten blir ljuvlig när den drivs mörkt, då blommar den i svagt rosa istället för rött.
 
 
Det är svårt att se på denna bild men rosenkvitten är underbar med skir blomning på bar kvist. Har du inga möjligheter att ställa mörkt och svalt så prova ändå. Men var då duktig och duscha dina kvistar, annars torkar knopparna och ramlar av. Ut och klipp grenar och testa!
driva blomkvistar - forsythia - rosenkvitten
1

Försådd till varmbänk

Nu när du bestämt dig för att göra en varmbänk i år så är det en god idé att förså lite till denna. Det gjorde jag inte förra året och det är en sak jag tar med mig till i år. I år skall jag förså en del och sedan direktså för kunna ha grödor som växlar av varandra. 
 
 
Jag bredsår persilja och dill. Här använder jag ett tråg som jag köpt kött i. Dessutom passar jag på att så en liten extra bytta med persilja för att kunna äta som mikroblad. Perilja är en av mina favoritkryddor som jag tycker funkar till allt!
 
 
Jag har tagit eget frö från persilja så det kan jag verkligen slösa med. Lyxigt!
 
 
Sår även sallat, här "Little Gem". Tänkter även så systersallaten "Intred" med röda blad. Little Gem har blivit trendig de senaste åren och är riktigt bra, både god och köldtålig. 
 
Jag har tänkt att göra en lite större varmbänk i år och kommer få plats med en hel del till, med det kommer jag nog att direktså. 
 
 
Om jag inte får loss lite mer brickor från barnens lego vill säga...
försådd - varmbänk
1
Powered by Jasper Roberts - Blog