Förvara och sortera dina fröer

Det finns massa fiffiga system för att förvara dina fröer, så här ser mitt ut.
 
 
Den här gamla lådan från en köpmansdisk har jag köpt på en loppis när vi bodde i Majorna, Göteborg. Den har fyra fack och rymmer de grönsaksfrön som är kvar från förra året. Här i har jag även plantetiketter, tomma små ziplockpåsar och pollineringspensel. Nu när jag har köpt nya fröer får dessa flytta ut och det blir ändå smockat. Alla blomfrö får bo i en egen korg. 
 
 
I lådan har jag delat av efter månad, när jag sår i januari går jag igenom det facket och eventuellt flyttar med fröer som även skall sås i februari. Skall de sås igen men senare sätter jag dem direkt bakom denna månadsflik. Detta ger en snabb överblick över vad jag skall så den närmaste tiden och hjälper mig i planeringen. När jag har beställt nya fröer sorterar jag in dem under rätt månad, dvs första gången de skall sås och sedan kollar jag med min grovplanering så att jag har tänkt rätt.  
 
Min mamma och moster förvarar alltid sina frön i frysen och detta är nog det överlägset bästa sättet att behålla livslängden på fröer. Detta funkar väl om man sår en grönsak eller blomma 1 gång under säsongen. För mig som sår samma grönsak flera gånger blir detta för jobbigt och kan skada fröerna om de blir fuktiga av att byta temperatur. 
 
Hur gör du?
frösortering
1
Maria*

Sedan i år (för en månad sedan) använder jag ett hemarkiv med 12 fack och flikar och skrev i månaderna ...... känner redan nu att jag föredrar lådvarianten, mer överskådligt ....... suck.....

Svar: JA det är svårt, själv måste jag också se fröerna, annars glömmer jag liksom av...
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog