Syra chili

För er som har odlat chili är det här ett kul sätt att förädla din chili. Gör chilisås!
 
Grundreceptet hittar du hos Farbror Grön, bara att söka på syra chili och Farbror Grön så kommer du dit.
 
Jag gör aldrig så stora satser som honom så jag brukar halvera receptet. Då gör du så här: 
 
Recept:
 
5 dl vatten
1 matsked jodfritt salt
äppelcidervinäger för att smaksätta såsen
 
Lös upp saltet i vattnet. Skär sedan chilin på längden och lägg i en liten burk. Ta en liten burk så att chilin blir packad, lägg annars något som tynger ned chilin i burken. Häll sedan på saltvattnet. Sätt på locket löst och ställ på ett fat. Syrningen/fermenteringen gör att det kommer kunna bubbla och leva runt i burken så det är bäst att ha skydd under. Låt stå ca 10 dagar och separera vätskan och chilin. Spara vattnet. Mixa chilin och tillsätt vatten och äppelcidervinäger tills du får en bra konsistens. Förvara sedan i kyl.
 
 
 
Har du odlat stark chili så var försiktig. Använd handskar och glasögon när du mixar. Man kan få väldigt stark rethosta och det stänker lätt upp i ansiktet när man mixar.
 
Jag har blandat ihop mina etiketter på chilin så jag inte längre vet vilken som är vilken. Men idag kände jag det i lungorna bara av att skära upp chilin och det brände på fingrarna trots att jag inte har några sår. Använde såklart inte handskar.... Kan vara den sorten som kunde bli 500 000 scoville. Jag kommer låta Björn testsmaka före mig!
 
chilisås - syra chili - så som i himlen
Powered by Jasper Roberts - Blog