Samla frö


 
Nu är det dags att börja samla frö till nästa år. Det gäller att hålla koll, har man otur så har man helt plötsligt frön överallt, där de inte skall vara. Här är det sommarslöja som skall ned i påsen. Jag försöker vänta så länge som möjligt med att klippa av stänglarna. Fröna skall vara mogna, det ser man när de börjar bli bruna och frökapslarna börjar öppna upp sig.
 
Ta för vana att gå en runda och titta och kläm på dina potentiala fröer. Det gäller att ha is i magen. 
 
 
För att få så hög grobarhet som möjligt, att så många frön som möjligt skall gro, så tar jag gärna frö vid flera tillfällen. De som sitter längst på plantan brukar ha högst grobarhet. Men för att inte missa helt tar jag ett par gånger innan dess också. 
 
Jag klipper av fröstänglar eller blomhuvuden och lägger i papperspåsar. Sedan brukar jag lämna påsarna till vintern eller våren. Då är det ett mysigt pyssel som Bianca brukar hjälpa mig med. Då tröskar vi fröerna och sorterar upp inför sådd.
 
Det går att ta frö från massor av blommor och grönsaker. Vilka har du provat?
 
 
samla eget frö - så som i himlen - ta frö
1
Anonym

Du e ju grymt duktig👍 hur hinner ni?!🙄

Svar: Det gäller att göra något litet varje dag. Idag blev det klippa av ett par stänglar sommarslöja medan barnen blötte ned sig med vatten :)
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog