Mina favoriter - Rödbeta

 
I år har jag odlat rödbetorna som kantväxt i de två rabatter som går upp mot pergolan. Jag har tagit ett par stycken men de som står kvar, speciellt i den rabatten som får lite mer sol, är enorma! 
 
Jag tycker rödbetor är en väldigt fin grönsak som i de flesta fall är anspråkslös och okinkig. Jag har alltid lyckats med rödbetor i de jordar jag har haft och här i rätt kraftig lerjord trivs den bra. En del odlar även rödbetor för blasten men själv har jag alltid så mycket andra blad att jag inte väljer rödbetsblast till tex sallad. Men kanske skall jag odla en omgång som babyleaf i höst?
 
 
Jag har odlat en mängd olika varianter i år, röda där "Bulls Blood" är en favorit, gulbeta, polkabetan "Chioggia" och någon blandpåse med olika färger. Jag samlar alla frön i samma påse och blandar, då får man en fin mix. 
 
 
På blasten ser man vilken beta som gömmer sig i marken.
 
 
 
Supervackra "Chioggia" tappar lite av sin färg vid tillagning. Prova gärna att skiva tunt och ha rå i sallader. Marinera gärna lite innan så får du lite mer smak på betan. 
 
Rödbetor funkar fint att förodla hela säsongen och jag ser till att alltid ha en kruka eller två med rödbetor som jag kan sätta ut där det blir luckor. De behöer inte mycket plats och växer snabbt även en bit in i hösten. 
 
Har du inte möjlighet att lagra rödbetor håller de länge i en platspåse i kylen, eller förvällda i frysen. 
 
Och kom ihåg att varna barnen för det rosa kisset och bajset som kommer efter ett härligt rödbetskalas!
Bulls blood - Chioggia - polkabeta - rödbeta - så som i himlen
1
Marie

Från en beta till en annan. Emma hur gjorde du med rotsellerin i ugnen?

Svar: Rotsellerin brukar jag skala och antingen skära i stora bitar eller skivor. Klicka på smör och baka i ugnen. Hacka hasselnötter och häll på mot slutet. Suuupergott!
Emma Stille

Powered by Jasper Roberts - Blog