Syrad chilisås - första omgången klar

För ca två veckor sedan la jag upp ett inlägg om syrad chilisås. Här kan ni se resultatet. När den syrade chilin har stått i 10 dagar separerar man vätskan och chilin. Sen kryddar man, jag har i en tesked socker och äppelcidervinäger. Men tar man ett djupt andetag och mixar. Späd med spadet om det behövs. Om du har stark chili, använd handskar  och gärna glasögon och stå med bra ventilation. Den chilin som jag använde nu var j....kligt stark. Det räckte att öppna locket så fick jag rethosta. Mixa fick jag göra utomhus.
 
 
Flera av årets chiliplantor har jag fått av Nina. Vi har båda lite oordning p våra plantetiketter i år, så fråga mig inte om sorter. Jag hade kört en blandning här med det är någon av dem som är riktigt stark, ca 500 000 scoville. Frågan är bara vilken?
 
 
 
När man syrar behåller chilin sin fantastiska färg och det riktigt lyser om de små burkarna. Nu gäller det att fundera ut vem man kan pracka på lite chilisås? 
 
Pappa det står en flaska och väntar på dig :) och ja, den är stark!
 
 
 
chilisås - så som i himlen
4

Egna russin

 
När Björn är borta med jobbet passar jag på att göra sånt som han tycker är helt orimliga. Som att göra egna russin. Och i ärlighetens namn får jag ge honom rätt i flera fall. MEN, trots att man måste ha en torkapparat igång i flera dagar så är det ju helt fantastiskt att förädla sånt som man har odlat. Man kan ju liksom inte slänga egna vindruvor när ingen vill äta mer och de börjar bli övermogna. Nehe du.
 
 Den här sorten heter Himrod och är grön, kärnfri och funkar att odla i stor kruka i mitt orangeri. Funkar givetvis i jorden i växthus också och kanske till och med ute.
 
 
Att man gärna skall sticka hål på dem så att det kan lufta från två håll hade kunnat vara som terapi om inte Isak stod som en mistlur i ena örat och Bianca kastade slime i soffan samtidigt. Men tillslut hamnade alla, pickade i ena änden med en potatissticka, i torkmaskinen.
 
 
Det ser rätt tråkigt ut när de gröna druvorna blir bruna. Men när man får plockat ihop dem i en påse så ser det ju ut som vanliga russin. Och herregud, lätt de godaste russinen jag ätit någonsin. Punkt. Hade jag haft nån koll på vad elen kostar och hur mycket apparaten drar hade jag ju även kunnat räkna ut om det var de dyraste eller billigaste russinen jag någonsin ätit. Ni som känner mig vet att det kommer aldrig hända. Så vi stannar vid de godaste russinen. Ever!
 
Följ mig på sociala medier:
 
 
Facebook/sasomihimlen.se
instagram: stilleemma
youtube: så som i himlen odling
 
egna russin - russin
1

Dressingtricket

 
Jag är verkligen inte mästare på dressing och jag kan aldrig riktigt komma ihåg måtten. Men jag har kommit på att om jag häller upp i ett glas så skiktar de olika ingredienserna sig fint och jag kommer ihåg när det "ser" rätt ut. Kanske funkar det för dig också?
 
Häll i;
 
typ en matsked dijonsenap
kryddor
äppelcidervinäger
olja
 
Kanske kommer du på att helt andra proportioner passar dig?
 
För ett par år sedan var jag i Paris och fransmännen har ju tränat på att äta sallat längre än vi kan man konstatera. Det är kanske som att pasta är al dente i Italien. I vilket fall äter de ju sallad som är mycket beskare, kraftigare smak och jättesyrligt dressing. Vilket jag har kommit på att jag gillar mer och mer. Så var inte rädda för äppelcidervinägern. Supergott. Dra gärna i lite färsk citron när du ändå är igång. Surt sa räven, mums säger jag. 
 
Du vet väl också att äppelcidervinäger är ett super-universal medel som man både kan städa och bota cancer med. Sägs det i alla fall. Det man vet säkert är att det sänker blodsockernivån och ökar din matsmältningsförmåga, och det kanske räcker för att ta en extra skvätt?
 
Om du inte redan gör det, följ mig gärna på sociala medier:
 
Facebook/sasomihimlen.se
instagram: stilleemma
youtube: så som i himlen odling
dressing - dressingtricket - äppelcidervinäger
Powered by Jasper Roberts - Blog