Syrad chilisås - första omgången klar

För ca två veckor sedan la jag upp ett inlägg om syrad chilisås. Här kan ni se resultatet. När den syrade chilin har stått i 10 dagar separerar man vätskan och chilin. Sen kryddar man, jag har i en tesked socker och äppelcidervinäger. Men tar man ett djupt andetag och mixar. Späd med spadet om det behövs. Om du har stark chili, använd handskar  och gärna glasögon och stå med bra ventilation. Den chilin som jag använde nu var j....kligt stark. Det räckte att öppna locket så fick jag rethosta. Mixa fick jag göra utomhus.
 
 
Flera av årets chiliplantor har jag fått av Nina. Vi har båda lite oordning p våra plantetiketter i år, så fråga mig inte om sorter. Jag hade kört en blandning här med det är någon av dem som är riktigt stark, ca 500 000 scoville. Frågan är bara vilken?
 
 
 
När man syrar behåller chilin sin fantastiska färg och det riktigt lyser om de små burkarna. Nu gäller det att fundera ut vem man kan pracka på lite chilisås? 
 
Pappa det står en flaska och väntar på dig :) och ja, den är stark!
 
 
 
chilisås - så som i himlen
4

Dressingtricket

 
Jag är verkligen inte mästare på dressing och jag kan aldrig riktigt komma ihåg måtten. Men jag har kommit på att om jag häller upp i ett glas så skiktar de olika ingredienserna sig fint och jag kommer ihåg när det "ser" rätt ut. Kanske funkar det för dig också?
 
Häll i;
 
typ en matsked dijonsenap
kryddor
äppelcidervinäger
olja
 
Kanske kommer du på att helt andra proportioner passar dig?
 
För ett par år sedan var jag i Paris och fransmännen har ju tränat på att äta sallat längre än vi kan man konstatera. Det är kanske som att pasta är al dente i Italien. I vilket fall äter de ju sallad som är mycket beskare, kraftigare smak och jättesyrligt dressing. Vilket jag har kommit på att jag gillar mer och mer. Så var inte rädda för äppelcidervinägern. Supergott. Dra gärna i lite färsk citron när du ändå är igång. Surt sa räven, mums säger jag. 
 
Du vet väl också att äppelcidervinäger är ett super-universal medel som man både kan städa och bota cancer med. Sägs det i alla fall. Det man vet säkert är att det sänker blodsockernivån och ökar din matsmältningsförmåga, och det kanske räcker för att ta en extra skvätt?
 
Om du inte redan gör det, följ mig gärna på sociala medier:
 
Facebook/sasomihimlen.se
instagram: stilleemma
youtube: så som i himlen odling
dressing - dressingtricket - äppelcidervinäger

Hemma hos Nina

Min tomatodling har inte blivit vad jag tänkt i år. Men ett besök hos Nina peppar mig att ge järnet nästa år igen! Nina odlar i krukor på altanen. Man behöver inte ha ett växthus för att odla massor av tomater.
 
 
 
Ett litet inplastat miniväxthus gör att chilin trivs.
 
 
  Snygga Indigo Rose.
 
 
 
Enormt stor garden peach.

 
Dessutom får Nina plats med massa blommor. Tex den här super fina dahlin som heter Wizard of oz. 
 
Jag känner det på mig, nästa år blir mitt tomatår!
 
dahlia wizard of oz - frysa tomater - garden peach - indigo rose - så som i himlen
1
Powered by Jasper Roberts - Blog