Starta en pallkrageodling

Egentligen är den perfekta tiden att starta igång eller förbereda en odlingsyta på hösten, då finns det massor av material att använda. Men ofta är ju inte livet så välplanerat. Vill du öka din odlingsyta nu i vår? Då är det här en bra sätt att börja! 
 
 
Jag jobbar på att varje år utöka min odlingsyta och i år är inget undantag. Här ovan ser ni 4 dubbla helkragar och 4 dubbla halvkragar som är ett av årets nya projekt. I mitten ser ni ett rostorn med tillhörande ros, den fick flytta när vi grävde om en rabatt förra året. Vi upptäckte då att detta blev en mycket trevligare yta när det hände något mer än bara gräs. Såklart! Jag kan inte riktigt bestämma vad jag vill göra här, så under tiden passar pallkragar bra. 
 
 
När du startar din pallkrage direkt på gräs kan du täcka i botten med kartong eller tidningspapper om du har mkt ogräs. Men jag brukar aldrig bry mig om det. På vanlig gräsmatta och dubbla kragar är det få ogräs som orkar växa igenom. Sedan tar du allt material du kan hitta från trädgården. Här ser ni hur jag har klippt ned det Björn beskurit från äppelträden. Det går fint även med större grenar. Nu hade jag inte det just då, men stockar är perfekt att lägga i botten. De förmultnar sakta och bildar ett fuktmagasin i nedbrytningsprocessen. Pallkragar blir lätt torra så det är perfekt att lägga grovt material i botten! 
 
 
Allt rens från rabatter, gamla innehåll från krukor, löv, gräsklipp och så vidare åker på som ett andra lager.
 
 
Har du tillgång till någon typ av gödsel eller kompost blir det perfekt tredje lager. Här använder jag bokashi eller hästskit. 
 
 
När jag fyllt kragen nästan helt full, lägger jag på ett 10 centimeter lager jord. Jorden kan vara ny eller komma från andra delar av din trädgård. Sen är det bara att så! Om du gör så här blir varje pallkrage som en liten kompost, för varje år kommer materialet i botten att brytas ned och det gäller att tillföra material hela tiden. På det här sättet behöver du aldrig slänga eller frakta bort trädgårdsskräp från din trädgård utan du bygger ny fin jord att odla i. 
 
 
Alla pallkragar jag odlar i täckodlas med gräsklipp under säsongen som sedan får ligga kvar som ett täcke under vintern. På våren planterar jag antingen ut plantor i små hål som jag gör i täcket eller så tar jag av täcket och börjar på nytt. Det avtagna materialet kan då bli nytt mellanlager i en ny pallkrage.
 
Eftersom jorden inte är så djup det första året så satsa på grödor som inte växer så långt under jord utan snarare ovan. Sedan kan du undan för undan odla grödor som vill ha mer djup. Det blir fantastiskt resultat, jag lovar!
 
 
pallkrageodling - starta pallkrage
Powered by Jasper Roberts - Blog