Lyckan att växa upp med hönor

 
Den här lille killen är överlycklig över att få ta en tur ned till hönorna varje dag. Han går glatt runt i gården med dem och säger Kakkakakakakakakak. Och de svarar och följer nyfiket efter honom där han går runt. Det är helt underbart att se!
 
 
Isak håller fram handen med korn till ledarhönan Flax.
 
 
Men det gäller att vara snabb. Här vände jag ryggen till och vips var Isak borta. Hönsluckan verkar vara perfekt storlek för hönor och små pojkar! Två ägg fattigare blev jag på köpet.
hönor - växa upp med höns
3

Starta en pallkrageodling

Egentligen är den perfekta tiden att starta igång eller förbereda en odlingsyta på hösten, då finns det massor av material att använda. Men ofta är ju inte livet så välplanerat. Vill du öka din odlingsyta nu i vår? Då är det här en bra sätt att börja! 
 
 
Jag jobbar på att varje år utöka min odlingsyta och i år är inget undantag. Här ovan ser ni 4 dubbla helkragar och 4 dubbla halvkragar som är ett av årets nya projekt. I mitten ser ni ett rostorn med tillhörande ros, den fick flytta när vi grävde om en rabatt förra året. Vi upptäckte då att detta blev en mycket trevligare yta när det hände något mer än bara gräs. Såklart! Jag kan inte riktigt bestämma vad jag vill göra här, så under tiden passar pallkragar bra. 
 
 
När du startar din pallkrage direkt på gräs kan du täcka i botten med kartong eller tidningspapper om du har mkt ogräs. Men jag brukar aldrig bry mig om det. På vanlig gräsmatta och dubbla kragar är det få ogräs som orkar växa igenom. Sedan tar du allt material du kan hitta från trädgården. Här ser ni hur jag har klippt ned det Björn beskurit från äppelträden. Det går fint även med större grenar. Nu hade jag inte det just då, men stockar är perfekt att lägga i botten. De förmultnar sakta och bildar ett fuktmagasin i nedbrytningsprocessen. Pallkragar blir lätt torra så det är perfekt att lägga grovt material i botten! 
 
 
Allt rens från rabatter, gamla innehåll från krukor, löv, gräsklipp och så vidare åker på som ett andra lager.
 
 
Har du tillgång till någon typ av gödsel eller kompost blir det perfekt tredje lager. Här använder jag bokashi eller hästskit. 
 
 
När jag fyllt kragen nästan helt full, lägger jag på ett 10 centimeter lager jord. Jorden kan vara ny eller komma från andra delar av din trädgård. Sen är det bara att så! Om du gör så här blir varje pallkrage som en liten kompost, för varje år kommer materialet i botten att brytas ned och det gäller att tillföra material hela tiden. På det här sättet behöver du aldrig slänga eller frakta bort trädgårdsskräp från din trädgård utan du bygger ny fin jord att odla i. 
 
 
Alla pallkragar jag odlar i täckodlas med gräsklipp under säsongen som sedan får ligga kvar som ett täcke under vintern. På våren planterar jag antingen ut plantor i små hål som jag gör i täcket eller så tar jag av täcket och börjar på nytt. Det avtagna materialet kan då bli nytt mellanlager i en ny pallkrage.
 
Eftersom jorden inte är så djup det första året så satsa på grödor som inte växer så långt under jord utan snarare ovan. Sedan kan du undan för undan odla grödor som vill ha mer djup. Det blir fantastiskt resultat, jag lovar!
 
 
pallkrageodling - starta pallkrage

The flagship 2016 - kålen

Ok, nu nördar vi ned oss riktigt i kål! Så här såg förra årets kålland ut. 
 
 
Här stod förra årets varmbänk, som ni ser var mycket av materialet redan halvt nedbrutet. Detta krattade jag ut i två stora limpor. Hela landet är ca 2,5 gånger 4 meter. 
 
 
Jag satte ut kålen och förgroddad potatis samtidigt, i början av maj. Potatisen och halmen hamnade i landet framför.
 
 
Här har jag täckt hela landet med ett tjockt lager gräsklipp, sedan har jag gjort hål för de förodlade plantorna och vattnat. Förra årets experiment var hur tätt jag kunde plantera och ändå få ok skörd. En av de värsta sakerna jag vet är när man planterar för glest och så går massa plats till spillo! Då är det bättre att maxa på med gräs och gödning.
 
 
En månad efter plantering ser det ut som ovan. Ett helt underbart kaos av olika sorters kål! 
 
 
Här har jag kunnat skörda den första omgången med spetskål av sorten "Early Jersey Wakefield" och det blir lite mer plats till de andra plantorna.Här ser ni det vita nätet som jag har lyft av. Det har jag på från det att jag planterar tills dess att jag skördar. Det måste ligga helt tätt mot marken och inte nudda plantorna, annars lyckas fjärilar och malar lägga ägg på bladen.
 
 
Här håller savoykålen på att knyta sig, oerhört vacker i alla steg av utvecklingen. 
 
 
Den lila broccolin "Grafiti" och broccolin "Calabrais". Denna broccoli producerar ett toppskott och sedan mängder med sidoskott, ändå till frosten kommer!
 
 
Visst tror man att det måste vara ett filter på kortet ovan? Men icke, varje huvud är som ett litet konstverk.
 
 
Den röda spetskålen "Kalibos" skördad en solig dag. Den har gått en runda med diverse angripare men var jättefin när jag skalade av foderbladen. Dem och tillhörande angripare gjorde hönsen glada!
 
Förra året producerade detta land; 
3 plantor brysselkål
5 plantor grönkål
5 plantor lila blomkål
5 plantor vit blomkål
5 plantor broccolo
5 plantor broccoli 
5 plantor vit spetskål
5 plantor röd spetskål
5 plantor savoy
5 plantor vitkål 
 
Det här var så mycket kål vi orkade äta förra säsongen så det passade fint. Jag jobbar på att alla skall bli frälsta i surkål, inklusive jag själv, men det går trögt. Därför har jag hittills odlat mest för att äta direkt. I år har jag köpt en del nya sorter som jag hoppas kan stå lite längre i landen. 
 
Skall du odla kål i år så planera gärna så att du har en tidig spetskål eller broccolo, en sen vitkål, broccoli och brysselkål/grönkål. Då avlöser dessa varandra, lämnar plats och du har konstant kåltillgång! 
 
kompaktodla kål - kålodling
3
Powered by Jasper Roberts - Blog